На Фесту обиљежено 50 година од филма “Дервиш и смрт”

Тањуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - У оквиру 52. ФЕСТ-а данас је обиљежен јубилеј 50 година од домаћег филма “Дервиш и смрт” (1974) Здравка Велимировића (1930-2005), као и промоција књиге “Одложено за сутра”.

Син покојног редитеља Младен Велимировић истакао је да је књигу о стваралаштву његовог оца приредила његова мајка Ранка Велимировић (1940-2020), редитељка и продуценткиња.

“Поносан сам на комплетно стваралаштво мог оца и наравно на филм 'Дервиш и смрт' због кога смо сви овде данас. Надам се да ће његови филмови бити реастаурисани у пројекту А1 Кинотека”, навео је Младен Велимировић.

Подсјетимо, “Дервиш и смрт” је југословенски филм снимљен 1974. године као екранизација истоименог  романа Меше Селимовића и у њему су главне улоге тумачили Воја Мирић, Велимир Бата Живојиновић, Борис Дворник, Бранко Плеша, Павле Вуисић, Оливера Катарина, Фарук Беголи, Александар Берчек, Драгомир Фелба, Уснија Реџепова, Јанез Врховец.

Радослав Зеленовић, некада директор Југословенске кинотеке, данас први човјек Фестивала европског филма Палић подсјетио је да је Велимировић био надарен и за умјетничку фотографију и да је у свом значајном филмском опусу Велимировић половину играних остварења засновао на књижевности, односно екранизација познатих романа.

Велимировић је за своје филмове добио више од 20 награда и признања, међу којима је Повеља за видан допринос светској кинематографји 2001. године Савеза филмских стваралаца Руске Федерације, а његови филмови су представљали југословенску кинематографију на многим интернационалним филмским фестивалима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана