Na Festu obilježeno 50 godina od filma “Derviš i smrt”

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - U okviru 52. FEST-a danas je obilježen jubilej 50 godina od domaćeg filma “Derviš i smrt” (1974) Zdravka Velimirovića (1930-2005), kao i promocija knjige “Odloženo za sutra”.

Sin pokojnog reditelja Mladen Velimirović istakao je da je knjigu o stvaralaštvu njegovog oca priredila njegova majka Ranka Velimirović (1940-2020), rediteljka i producentkinja.

“Ponosan sam na kompletno stvaralaštvo mog oca i naravno na film 'Derviš i smrt' zbog koga smo svi ovde danas. Nadam se da će njegovi filmovi biti reastaurisani u projektu A1 Kinoteka”, naveo je Mladen Velimirović.

Podsjetimo, “Derviš i smrt” je jugoslovenski film snimljen 1974. godine kao ekranizacija istoimenog  romana Meše Selimovića i u njemu su glavne uloge tumačili Voja Mirić, Velimir Bata Živojinović, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vuisić, Olivera Katarina, Faruk Begoli, Aleksandar Berček, Dragomir Felba, Usnija Redžepova, Janez Vrhovec.

Radoslav Zelenović, nekada direktor Jugoslovenske kinoteke, danas prvi čovjek Festivala evropskog filma Palić podsjetio je da je Velimirović bio nadaren i za umjetničku fotografiju i da je u svom značajnom filmskom opusu Velimirović polovinu igranih ostvarenja zasnovao na književnosti, odnosno ekranizacija poznatih romana.

Velimirović je za svoje filmove dobio više od 20 nagrada i priznanja, među kojima je Povelja za vidan doprinos svetskoj kinematografji 2001. godine Saveza filmskih stvaralaca Ruske Federacije, a njegovi filmovi su predstavljali jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana