Мит о Херкулесу преточен у анимирани филм прије 25 година

Илијана Божић
Мит о Херкулесу преточен у анимирани филм прије 25 година

БАЊАЛУКА - Мит о снажном Зевсовом сину Херкулесу који савладава све препреке које му се нађу на путу, преживио је вијекове, а пресликан је на цртани филм прије 25 година.

Херкулес је један од најпознатијих ликова грчке митологије, а његов живот није био нимало лак. Крупан и снажан он носи лук и стријелу, али и чворнату батину од маслине. Обучен је у непробојну кожу лава и омиљени је јунак дјечака и дјевојчица. Ипак он је морао да прође кроз многе тестове и патње како би могао да живи међу боговима. Посматрајући Херкулесове авантуре и тешкоће на цртаном филму или читајући мит схватамо да би тако и обичан човјек требало да прође многе патње и тешкоће како би дошао до среће, да ничији пут није лаган и једноставан, али и да је истинита она пословица “Од трња до звијезда”. Херкулес је вољен зато што се ни у једном тренутку не понаша као бог и хоће да помогне свакоме у невољи.

Анимирани филм “Херкулес” снимљен је 1997. године у режији Рона Клементса и Џона Маскера, а у продукцији “Волта Дизнија”. Радња се темељи на старогрчким митовима, са одређеним измјенама. Херкулесу глас посуђује Тејт Донован, а овај цртани филм настао је у доба тзв. Дизнијеве ренесансе и постигао је велики успјех како код критике тако и код публике. У цртићу малишани гледају Херкула и његову жену лијепу Мегару. Уз њих најмлађа публика упознаје владара подземног свијета Хада, али и остале јунаке из митологије као што су Хера и Зевс. Мит о Херкулесу годинама је инспирација ствараоцима па тако о њему постоје многи снимљени филмови и видео-игре.

 “Херкулес” је 35. анимирани филм из “Дизнијеве” продукције, а прати животни пут Зевсовог сина који је као беба отет са планине Олимп и одгојен као получовјек-полубог. Овог славног јунака, према грчком миту, родила је најљепша жена тог времена Алкмена, жена краља Амфитриона, позната по грациозном ходу и држању. Једном приликом кад је Амфитрион био одсутан, Зевс је искористио ту прилику и одлучио да се преобрати у његов лик. Том преваром обљубио је Алкемену. Касније је рођен Херкулес којег су сви  богови вољели, осим Зевсове жене богиње Хере.

Ипак анимирани цртани филм морао је бити прилагођен дјеци, па су поједини детаљи из митологије промијењени. Тако је у цртићу Хера Херкулесова љубазна мајка, а у митологији она је његов највећи непријатељ. Такође, Хаду је дато више простора, а митолошка прича о Зевсу и Алкмени није представљена у цртаном филму, него је ауторима било лакше да Херкулеса представе као усвојено дијете које с љубављу одгајају Алкмена и Амфитрион.

У митолошкој причи Херкулеса прати девет муза, док у цртићу видимо њих пет.

Знамо да је свим Дизнијевим јунацима потребан помоћник, неко кога малишани обожавају. У овом цртићу то је Пегаз, крилати коњ, којег је Зевс поклонио Херкулесу.

Ипак Пегаз се у миту нигдје не спомиње. Занимљиво је да су аутори анимираног филма одлучили да оне тешке тренутке из мита претворе у лијепе, да не би престрашили малишане, па су одлучили да Мегару поштеде смрти.

Мегара, Херкулесова жена, се жртвује како би спасила свог вољеног и умире од задобијених повреда, али Херкулес успијева да је врати у живот. Ипак у изворном миту, зла Хера излуђује Херкулеса, па он у том лудилу убија Мегару и њихову дјецу.

Било како било, Херкулес није одустао од свог циља да буде прихваћен на Олимпу, а велику помоћ му је пружио сатир Фил који тренира јунаке. Херкулес је морао херојским подухватима да се докаже како би га отац и други богови примили на Олимп, а на крају је то успио.

Задаци

Да би га отац и богови прихватили на Олимп Херкулес је морао да испуни 12 задатака и то да убије немејског лава, да уништи аждају са девет глава, те да побије све стинфалијске птице. Остали задаци били су да ухвати керинејску кошуту, да убије суриматског вепра, да очисти штале краља Аугија, да укроти критског бика, да доведе Диомедове кобиле-људождере, да донесе Хиполитин појас, дотјера Херионова говеда, те Хадовог пса Кербера, али и да донесе златне јабуке из врта Хесперида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана