Mit o Herkulesu pretočen u animirani film prije 25 godina

Ilijana Božić
Mit o Herkulesu pretočen u animirani film prije 25 godina

BANjALUKA - Mit o snažnom Zevsovom sinu Herkulesu koji savladava sve prepreke koje mu se nađu na putu, preživio je vijekove, a preslikan je na crtani film prije 25 godina.

Herkules je jedan od najpoznatijih likova grčke mitologije, a njegov život nije bio nimalo lak. Krupan i snažan on nosi luk i strijelu, ali i čvornatu batinu od masline. Obučen je u neprobojnu kožu lava i omiljeni je junak dječaka i djevojčica. Ipak on je morao da prođe kroz mnoge testove i patnje kako bi mogao da živi među bogovima. Posmatrajući Herkulesove avanture i teškoće na crtanom filmu ili čitajući mit shvatamo da bi tako i običan čovjek trebalo da prođe mnoge patnje i teškoće kako bi došao do sreće, da ničiji put nije lagan i jednostavan, ali i da je istinita ona poslovica “Od trnja do zvijezda”. Herkules je voljen zato što se ni u jednom trenutku ne ponaša kao bog i hoće da pomogne svakome u nevolji.

Animirani film “Herkules” snimljen je 1997. godine u režiji Rona Klementsa i Džona Maskera, a u produkciji “Volta Diznija”. Radnja se temelji na starogrčkim mitovima, sa određenim izmjenama. Herkulesu glas posuđuje Tejt Donovan, a ovaj crtani film nastao je u doba tzv. Diznijeve renesanse i postigao je veliki uspjeh kako kod kritike tako i kod publike. U crtiću mališani gledaju Herkula i njegovu ženu lijepu Megaru. Uz njih najmlađa publika upoznaje vladara podzemnog svijeta Hada, ali i ostale junake iz mitologije kao što su Hera i Zevs. Mit o Herkulesu godinama je inspiracija stvaraocima pa tako o njemu postoje mnogi snimljeni filmovi i video-igre.

 “Herkules” je 35. animirani film iz “Diznijeve” produkcije, a prati životni put Zevsovog sina koji je kao beba otet sa planine Olimp i odgojen kao polučovjek-polubog. Ovog slavnog junaka, prema grčkom mitu, rodila je najljepša žena tog vremena Alkmena, žena kralja Amfitriona, poznata po gracioznom hodu i držanju. Jednom prilikom kad je Amfitrion bio odsutan, Zevs je iskoristio tu priliku i odlučio da se preobrati u njegov lik. Tom prevarom obljubio je Alkemenu. Kasnije je rođen Herkules kojeg su svi  bogovi voljeli, osim Zevsove žene boginje Here.

Ipak animirani crtani film morao je biti prilagođen djeci, pa su pojedini detalji iz mitologije promijenjeni. Tako je u crtiću Hera Herkulesova ljubazna majka, a u mitologiji ona je njegov najveći neprijatelj. Takođe, Hadu je dato više prostora, a mitološka priča o Zevsu i Alkmeni nije predstavljena u crtanom filmu, nego je autorima bilo lakše da Herkulesa predstave kao usvojeno dijete koje s ljubavlju odgajaju Alkmena i Amfitrion.

U mitološkoj priči Herkulesa prati devet muza, dok u crtiću vidimo njih pet.

Znamo da je svim Diznijevim junacima potreban pomoćnik, neko koga mališani obožavaju. U ovom crtiću to je Pegaz, krilati konj, kojeg je Zevs poklonio Herkulesu.

Ipak Pegaz se u mitu nigdje ne spominje. Zanimljivo je da su autori animiranog filma odlučili da one teške trenutke iz mita pretvore u lijepe, da ne bi prestrašili mališane, pa su odlučili da Megaru poštede smrti.

Megara, Herkulesova žena, se žrtvuje kako bi spasila svog voljenog i umire od zadobijenih povreda, ali Herkules uspijeva da je vrati u život. Ipak u izvornom mitu, zla Hera izluđuje Herkulesa, pa on u tom ludilu ubija Megaru i njihovu djecu.

Bilo kako bilo, Herkules nije odustao od svog cilja da bude prihvaćen na Olimpu, a veliku pomoć mu je pružio satir Fil koji trenira junake. Herkules je morao herojskim poduhvatima da se dokaže kako bi ga otac i drugi bogovi primili na Olimp, a na kraju je to uspio.

Zadaci

Da bi ga otac i bogovi prihvatili na Olimp Herkules je morao da ispuni 12 zadataka i to da ubije nemejskog lava, da uništi aždaju sa devet glava, te da pobije sve stinfalijske ptice. Ostali zadaci bili su da uhvati kerinejsku košutu, da ubije surimatskog vepra, da očisti štale kralja Augija, da ukroti kritskog bika, da dovede Diomedove kobile-ljudoždere, da donese Hipolitin pojas, dotjera Herionova goveda, te Hadovog psa Kerbera, ali i da donese zlatne jabuke iz vrta Hesperida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana