Међународни филмски фестивал ФЕСТ од 2. до 11. априла са више од 70 премијера

Танјуг
Foto: fest.rs

БЕОГРАД- Међународни филмски фестивал - ФЕСТ, одржаће се 49. пут од 2. до 11. априла, када ће бити приказано више од 70 премијерних филмова, у организацији Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ), саопштено је из дирекције ФЕСТ-а.

Фестивал се ове године одржава под слоганом "Повратак у будућност" с намјером да као највећа и једна од најзначајнијих филмских манифестација у земљи и региону, допринесе поновном оживљавању великог платна и повратку публике у биоскопе.

Највећи филмски фестивал у Србији одржава се под покровитељством Града Београда и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Директор ЦЕБЕФ-а Дамир Хандановић је изјавио да је ЦЕБЕФ упркос тешким тренуцима са којима се цијели свијет суочио, остао истрајан у намјери да својој вјерној публици прикаже најновија остварења савремене кинематографије на 49. ФЕСТ-у.

Такође је истакао да је од великог значаја за Београд одржавање тако великог културног догађаја у временима када је у већини земаља Европе на снази комплетна блокада.

"С посебном пажњом селектован, овогодишњи фестивалски програм представиће више од 70 премијерних филмова најновије свјетске кинематографије у седам програмских цјелина, које ће публика моћи да погледа у биоскопским салама Центра Сава, Комбанк дворане, Дома омладине Београда и Синеплекса", нагласио је Хандановић.

"Посебно нам је значајно што ће следећа година бити у знаку 50. ФЕСТ-а, а у сусрет јубилеју, ове године ФЕСТ-ова публика имаће прилике да на великом платну Сава Центра погледа култне филмове који су обележили претходне едиције фестивала у оквиру програма ФЕСТ-ових 50", закључио је први човјек ЦЕБЕФ-а.

На свечаном затварању ФЕСТ-а, 11. априла, у ударном термину у Сава Центру, премијерно у Србији биће приказана нова, премонтирана верзија култног филма „Кум 3" Френсиса Форда Кополе, у коме играју Ал Паћино и Енди Гарсија, настала поводом 30-годишњице од првог приказивања тог остварења.

Посљедње поглавље саге о породици Корлеоне добило је и нов назив: "Кум, Епилог: Смрт Мајкла Корлеонеа", којим Копола одаје почаст писцу оригиналног романа и сценаристи Марију Пузу, а укључује наслов који су изворно и намјенили за трећи дио "Кума".

За потребе нове верзије, Копола је направио нов почетак и крај филма, и у новом руху "спаковао" одређене сцене, кадрове и музику.

ФЕСТ ће ове године бити одржан уз поштовање свих мјера Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид-19.

Како наводе из дирекције, организационом тиму фестивала је приоритет здравље и безбједност публике, гостију и фестивалског тима.

Информације о почетку продаје карата за 49. ФЕСТ биће накнадно објављене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана