Međunarodni filmski festival FEST od 2. do 11. aprila sa više od 70 premijera

Tanjug
Foto: fest.rs

BEOGRAD- Međunarodni filmski festival - FEST, održaće se 49. put od 2. do 11. aprila, kada će biti prikazano više od 70 premijernih filmova, u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF), saopšteno je iz direkcije FEST-a.

Festival se ove godine održava pod sloganom "Povratak u budućnost" s namjerom da kao najveća i jedna od najznačajnijih filmskih manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju velikog platna i povratku publike u bioskope.

Najveći filmski festival u Srbiji održava se pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Direktor CEBEF-a Damir Handanović je izjavio da je CEBEF uprkos teškim trenucima sa kojima se cijeli svijet suočio, ostao istrajan u namjeri da svojoj vjernoj publici prikaže najnovija ostvarenja savremene kinematografije na 49. FEST-u.

Takođe je istakao da je od velikog značaja za Beograd održavanje tako velikog kulturnog događaja u vremenima kada je u većini zemalja Evrope na snazi kompletna blokada.

"S posebnom pažnjom selektovan, ovogodišnji festivalski program predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svjetske kinematografije u sedam programskih cjelina, koje će publika moći da pogleda u bioskopskim salama Centra Sava, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Sinepleksa", naglasio je Handanović.

"Posebno nam je značajno što će sledeća godina biti u znaku 50. FEST-a, a u susret jubileju, ove godine FEST-ova publika imaće prilike da na velikom platnu Sava Centra pogleda kultne filmove koji su obeležili prethodne edicije festivala u okviru programa FEST-ovih 50", zaključio je prvi čovjek CEBEF-a.

Na svečanom zatvaranju FEST-a, 11. aprila, u udarnom terminu u Sava Centru, premijerno u Srbiji biće prikazana nova, premontirana verzija kultnog filma „Kum 3" Frensisa Forda Kopole, u kome igraju Al Paćino i Endi Garsija, nastala povodom 30-godišnjice od prvog prikazivanja tog ostvarenja.

Posljednje poglavlje sage o porodici Korleone dobilo je i nov naziv: "Kum, Epilog: Smrt Majkla Korleonea", kojim Kopola odaje počast piscu originalnog romana i scenaristi Mariju Puzu, a uključuje naslov koji su izvorno i namjenili za treći dio "Kuma".

Za potrebe nove verzije, Kopola je napravio nov početak i kraj filma, i u novom ruhu "spakovao" određene scene, kadrove i muziku.

FEST će ove godine biti održan uz poštovanje svih mjera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19.

Kako navode iz direkcije, organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbjednost publike, gostiju i festivalskog tima.

Informacije o početku prodaje karata za 49. FEST biće naknadno objavljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana