Међународни фестивал анимираног филма “Бањалука 2021”: Скромно, уз минимална средства

Б. П.
Међународни фестивал анимираног филма “Бањалука 2021”: Скромно, уз минимална средства

БАЊАЛУКА - Овогодишње, 14. издање Међународног фестивала анимираног филма у Бањалуци биће одржано од 24. до 28. октобра у биоскопу “Палас”.

Жири овогодишњег фестивала чине: Милан Тренц (Хрватска), Игор Ђурић и Драго Вејновић (БиХ). На конкурс Међународног фестивала анимираног филма “Бањалука 2021” пристигло је укупно 560 анимираних филмова из 39 држава свијета. У такмичарски програм ушла су 42 филма, дјечији такмичарски 11, програм “Панорама 22” и “Ex-Yu” панораму 11.

Највише филмова је пристигло из Француске, Пољске, Русије, Шпаније и Хрватске. Такмичарски програм представља пресјек савремене свјетске анимације, па ће тако ове године у програму бити и посљедњи филмови познатих свјетских аниматора Пола Дризна, Пјотра Думале и Жоржа Швицгебела. Из БиХ се налази један филм у такмичарском програму - дипломски филм “Точак живота” Тамаре Максимовић.

У пратећим програмима биће приказани: избор анимираних филмова из такмичарског програма фестивала анимираног филма у Штутгарту 2021, ретроспектива анимираних филмова Ватрослава Мимице и програм по називом “Камера, анимација, режија - Ернест Грегл”, посвећен недавно преминулом трик-сниматељу легендарне загребачке школе анимираног филма.

Од промоција и предавања биће уприличен приказ најновијих стрип издања “Девете димензије” из Бањалуке и предавање “Сценографија у лутка-анимираном филму” Дамира Шуше из “Загреб филма”.

Фестивал је институционално подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске, са никада мањим средствима од 11.000 КМ. Све фестивалске пројекције су бесплатне и одржаваће се у складу са постојећим епидемиолошким мјерама. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана