Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2021”: Skromno, uz minimalna sredstva

B. P.
Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2021”: Skromno, uz minimalna sredstva

BANjALUKA - Ovogodišnje, 14. izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Banjaluci biće održano od 24. do 28. oktobra u bioskopu “Palas”.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine: Milan Trenc (Hrvatska), Igor Đurić i Drago Vejnović (BiH). Na konkurs Međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2021” pristiglo je ukupno 560 animiranih filmova iz 39 država svijeta. U takmičarski program ušla su 42 filma, dječiji takmičarski 11, program “Panorama 22” i “Ex-Yu” panoramu 11.

Najviše filmova je pristiglo iz Francuske, Poljske, Rusije, Španije i Hrvatske. Takmičarski program predstavlja presjek savremene svjetske animacije, pa će tako ove godine u programu biti i posljednji filmovi poznatih svjetskih animatora Pola Drizna, Pjotra Dumale i Žorža Švicgebela. Iz BiH se nalazi jedan film u takmičarskom programu - diplomski film “Točak života” Tamare Maksimović.

U pratećim programima biće prikazani: izbor animiranih filmova iz takmičarskog programa festivala animiranog filma u Štutgartu 2021, retrospektiva animiranih filmova Vatroslava Mimice i program po nazivom “Kamera, animacija, režija - Ernest Gregl”, posvećen nedavno preminulom trik-snimatelju legendarne zagrebačke škole animiranog filma.

Od promocija i predavanja biće upriličen prikaz najnovijih strip izdanja “Devete dimenzije” iz Banjaluke i predavanje “Scenografija u lutka-animiranom filmu” Damira Šuše iz “Zagreb filma”.

Festival je institucionalno podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, sa nikada manjim sredstvima od 11.000 KM. Sve festivalske projekcije su besplatne i održavaće se u skladu sa postojećim epidemiološkim mjerama. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana