“Марвелов филмски свемир” у великим проблемима: Суперхероји губе битку на тржишту

Бранислав Предојевић
“Марвелов филмски свемир” у великим проблемима: Суперхероји губе битку на тржишту

ЛОС АНЂЕЛЕС – “Дизнијев” најпоузданији бренд “Марвелов филмски универзум” наставио је једну од најлошијих година у историји тог студија, након што је нови филм “Марвели” забиљежио најгоре резултате за први дан приказивања у историји бренда.

Филм који је режирала Нија Дакоста наставак је остварења “Капетан Марвел” из 2019. и мини-серије “Госпођица Марвел”, а на америчким благајнама инкасирао је само 47 милиона долара током првог викенда, што је најгори старт у историји студија “Марвела”. Ништа бољи нису ни утисци у иностранству, па је широм свијета ово остварење прикупило само 63,3 милиона долара иако је буџет филма прешао 200 милиона. Такав тренд се наставио и у другој седмици приказивања, уз огроман пад гледаности. Филм у ком Бри Ларсон игра улогу капетана Марвела односно Керол Денверс, подијелио је критичаре. Упркос томе што су неки од њих задовољни наставком, освојио је само 62 одсто позитивних оцјена, а ни публика није одушевљена. То је тек трећи филм из “Марвелове” кухиње који је добио оцјену “Б” од биоскопске публике и то након “Вјечних” и “Антмен и Оса: Квантуманија”.

Критичари оцјењују да су лоше оцјене оправдане и да је ријеч о лоше написаном филму лишеном пристојног хумора, узбуђења и значаја. Нажалост, то је само додатак већ постојећој презасићености тржишта суперхеројским франшизама, са све замршенијим причама и недостатком контроле квалитета уз играње на карту носталгије. Пад креативности појачан кризом биоскопа након пандемије, успоном стриминга, погрешним пословним одлукама студија и уласком у сукобе са кључним “МЦУ” креативцима, довело је до тога да су маскирани јунаци постали предвидљиви и досадни. Послије филма “Спајдермен: Пут без повратка” из 2019. број заинтересованих за нове наслове из измишљених свијетова надљуди све је мањи, а изузетак представљају “Пут без повратка” и “Чувари галаксије 3”. Ништа боље не пролазе ни серије, осим “Локија”, а извршни директор “Дизнија” Боб Игер говорио је о могућој презасићености тржишта и најавио да ће “Марвел” смањити број објављених филмова.

“Марвелови” филмови током претходе деценије преузели су невиђену контролу над благајнама, чинећи осам од 25 филмова са ​​највећом зарадом свих времена. Прије пандемије, пет од посљедњих шест “Марвелових” филмова зарадило је више од милијарду долара, док је само један од седам постигао исти подвиг од поновног отварања биоскопа. Иако се ова цифра дјелимично може приписати смањеној публици у биоскопима, вјероватно је да су умор публике и презасићеност суперхеројима кључни кривци. Уколико у скорије вријеме не дође до промјена, “Марвел” би умјесто “виших, даљих и бољих” домета могао да западне у стање стагнације.

Благајне

Најбољи показатељ лошег стања за “Марвелове” суперхероје је чињеница да у десет најкомерцијалнијих филмова ове године имамо само три суперхеројска остварења. Поменуте “Чуваре галаксије 3”, анимирани “Спајдермен: Супер Верс” и “Антмен и Оса: Квантуманија”, док прва три мјеста убједљиво држе филмови изван популарних франшиза “Барби”, “Супермарио Брос” и “Опенхајмер”, који су прешли магичну границу од милијарду долара, што ни једном суперхеројском остварењу није пошло за руком ни ове ни протекле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана