“Marvelov filmski svemir” u velikim problemima: Superheroji gube bitku na tržištu

Branislav Predojević
“Marvelov filmski svemir” u velikim problemima: Superheroji gube bitku na tržištu

LOS ANĐELES – “Diznijev” najpouzdaniji brend “Marvelov filmski univerzum” nastavio je jednu od najlošijih godina u istoriji tog studija, nakon što je novi film “Marveli” zabilježio najgore rezultate za prvi dan prikazivanja u istoriji brenda.

Film koji je režirala Nija Dakosta nastavak je ostvarenja “Kapetan Marvel” iz 2019. i mini-serije “Gospođica Marvel”, a na američkim blagajnama inkasirao je samo 47 miliona dolara tokom prvog vikenda, što je najgori start u istoriji studija “Marvela”. Ništa bolji nisu ni utisci u inostranstvu, pa je širom svijeta ovo ostvarenje prikupilo samo 63,3 miliona dolara iako je budžet filma prešao 200 miliona. Takav trend se nastavio i u drugoj sedmici prikazivanja, uz ogroman pad gledanosti. Film u kom Bri Larson igra ulogu kapetana Marvela odnosno Kerol Denvers, podijelio je kritičare. Uprkos tome što su neki od njih zadovoljni nastavkom, osvojio je samo 62 odsto pozitivnih ocjena, a ni publika nije oduševljena. To je tek treći film iz “Marvelove” kuhinje koji je dobio ocjenu “B” od bioskopske publike i to nakon “Vječnih” i “Antmen i Osa: Kvantumanija”.

Kritičari ocjenjuju da su loše ocjene opravdane i da je riječ o loše napisanom filmu lišenom pristojnog humora, uzbuđenja i značaja. Nažalost, to je samo dodatak već postojećoj prezasićenosti tržišta superherojskim franšizama, sa sve zamršenijim pričama i nedostatkom kontrole kvaliteta uz igranje na kartu nostalgije. Pad kreativnosti pojačan krizom bioskopa nakon pandemije, usponom striminga, pogrešnim poslovnim odlukama studija i ulaskom u sukobe sa ključnim “MCU” kreativcima, dovelo je do toga da su maskirani junaci postali predvidljivi i dosadni. Poslije filma “Spajdermen: Put bez povratka” iz 2019. broj zainteresovanih za nove naslove iz izmišljenih svijetova nadljudi sve je manji, a izuzetak predstavljaju “Put bez povratka” i “Čuvari galaksije 3”. Ništa bolje ne prolaze ni serije, osim “Lokija”, a izvršni direktor “Diznija” Bob Iger govorio je o mogućoj prezasićenosti tržišta i najavio da će “Marvel” smanjiti broj objavljenih filmova.

“Marvelovi” filmovi tokom prethode decenije preuzeli su neviđenu kontrolu nad blagajnama, čineći osam od 25 filmova sa ​​najvećom zaradom svih vremena. Prije pandemije, pet od posljednjih šest “Marvelovih” filmova zaradilo je više od milijardu dolara, dok je samo jedan od sedam postigao isti podvig od ponovnog otvaranja bioskopa. Iako se ova cifra djelimično može pripisati smanjenoj publici u bioskopima, vjerovatno je da su umor publike i prezasićenost superherojima ključni krivci. Ukoliko u skorije vrijeme ne dođe do promjena, “Marvel” bi umjesto “viših, daljih i boljih” dometa mogao da zapadne u stanje stagnacije.

Blagajne

Najbolji pokazatelj lošeg stanja za “Marvelove” superheroje je činjenica da u deset najkomercijalnijih filmova ove godine imamo samo tri superherojska ostvarenja. Pomenute “Čuvare galaksije 3”, animirani “Spajdermen: Super Vers” i “Antmen i Osa: Kvantumanija”, dok prva tri mjesta ubjedljivo drže filmovi izvan popularnih franšiza “Barbi”, “Supermario Bros” i “Openhajmer”, koji su prešli magičnu granicu od milijardu dolara, što ni jednom superherojskom ostvarenju nije pošlo za rukom ni ove ni protekle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana