“Макиш сити” Иване Тодоровић на “Јутјуб” каналу ФЦС

Агенције
“Макиш сити” Иване Тодоровић на “Јутјуб” каналу ФЦС

БЕОГРАД - Филм “Макиш сити” редитељке Иване Тодоровић, настао у оквиру радионице Желимира Жилника коју је организовао Музеј савремене уметности у Београду, могуће је бесплатно погледати на “Јутјуб” каналу Филмског центра Србије, саопштила је редитељка.

Филм прати судбину становника београдског радничког насеља Макиш, некада индустријског кварта који је проглашен за туристичку зону, упркос неадекватним урбанистичким, комуналним и еколошким условима у којима се налази.

Кроз приказ иницијативе грађана да се градским властима обрате за побољшање услова живота у Макишу, њихове интерне несугласице и појединачне животне приче, у филму се суптилно и непристрасно рефлектују процес транзиције, остаци социјалистичког насљеђа, као и назнаке капиталистичке садашњице.

Филм “Макиш сити” су 2012. године продуцирали Музеј савремене уметности и Академски филмски центар Дома културе “Студентски град”.

На филму су радили Ивана Тодоровић, композитор Иван Антић, монтажери Небојша Бабић, Никола Врзић и Горан Мијић. Ивана Тодоровић је редитељка кратких социјално ангажованих документарних филмова.

Филмови “Ја када сам била клинац, била сам клинка”, “А Harlem    Mother”, “Respect” и “Свакодневица ромске деце из блока 71” приказани су на више од 100 интернационалних филмских фестивала попут 63. Берлинског фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана