“Makiš siti” Ivane Todorović na “Jutjub” kanalu FCS

Agencije
“Makiš siti” Ivane Todorović na “Jutjub” kanalu FCS

BEOGRAD - Film “Makiš siti” rediteljke Ivane Todorović, nastao u okviru radionice Želimira Žilnika koju je organizovao Muzej savremene umetnosti u Beogradu, moguće je besplatno pogledati na “Jutjub” kanalu Filmskog centra Srbije, saopštila je rediteljka.

Film prati sudbinu stanovnika beogradskog radničkog naselja Makiš, nekada industrijskog kvarta koji je proglašen za turističku zonu, uprkos neadekvatnim urbanističkim, komunalnim i ekološkim uslovima u kojima se nalazi.

Kroz prikaz inicijative građana da se gradskim vlastima obrate za poboljšanje uslova života u Makišu, njihove interne nesuglasice i pojedinačne životne priče, u filmu se suptilno i nepristrasno reflektuju proces tranzicije, ostaci socijalističkog nasljeđa, kao i naznake kapitalističke sadašnjice.

Film “Makiš siti” su 2012. godine producirali Muzej savremene umetnosti i Akademski filmski centar Doma kulture “Studentski grad”.

Na filmu su radili Ivana Todorović, kompozitor Ivan Antić, montažeri Nebojša Babić, Nikola Vrzić i Goran Mijić. Ivana Todorović je rediteljka kratkih socijalno angažovanih dokumentarnih filmova.

Filmovi “Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka”, “A Harlem    Mother”, “Respect” i “Svakodnevica romske dece iz bloka 71” prikazani su na više od 100 internacionalnih filmskih festivala poput 63. Berlinskog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana