"Лихвар” први филм у Србији чије снимање је завршено након пандемије: Драма о криминалу и промјенама

Миланка Митрић
"Лихвар” први филм у Србији чије снимање је завршено након пандемије: Драма о криминалу и промјенама

ИНЂИЈА - Филмска продукција у региону, након попуштања мјера превенције вируса корона, недавно је поново активирана, а први филм чије снимање је завршено у Србији је остварење “Лихвар” Немање Ћеранића.

У питању је криминалистичка драма и трилер чије снимање је започето 15. марта, а настављено 21. маја, те прије неколико дана завршено у Инђији.

Главну улогу у “Лихвару” тумачи Душан Петковић, а осим њега у филму глуме и Страхиња Блажић, Златан Видовић, Бранко Видаковић, Иван Ђорђевић Џуди, Александар Ђурица, Јово Максић и други.

- Снимао сам у претходних неколико дана филм “Лихвар”, у режији Немање Ћеранића и продукцији његовог брата Аљоше. Заиста мислим да су то млади момци пред којима је велика каријера у свијету филма. Посвећени су, знају шта раде. Имали су одличан сценарио, те младу и посвећену екипу. Била је част и задовољство да будем дио таквог пројекта, поготово зато што су ми дали једну заиста добру улогу. Глумим негативца, који је веома слојевит. Направили смо један лијеп посао и било је дивно сарађивати. Упознао сам и Инђију, нисам раније имао прилику да будем тамо. Једва чекам да погледам филм премијерно и надам се да ћемо некад у будућности наставити нашу сарадњу - рекао је за “Глас Српске” глумац Златан Видовић којем је повјерена једна од улога у поменутом филму.

Када је ријеч о улози коју игра у филму, према Видовићевим ријечима, то је лик који је, условно речено, мафијаш.

- Он уцјењује људе, тјера их да раде за њега, а све под неким параваном. Ради се о човјеку који је дилер дроге. Било ми је занимљиво играти таквог лика, јер до сада нисам имао прилику да се сусрећем, нити да играм тако окорјеле негативце и заиста је било веома занимљиво - навео је Видовић.

Режисер Немања Ћеранић у Србији и региону познат је по серијама “Група” и “Швиндлери” те кратким филмовима “Соба смрти” и “Сточар”. Филм “Лихвар” је његово прво дугометражно остварење.

Сценарио за “Лихвара” написао је Страхиња Маџаревић, а помоћник редитеља је Драган Николић.

- У питању је мој први филмски пројекат и на њему сам био не само продуцент већ и извршни продуцент и директор филма. Највећи изазов ми је представљало да окупим младу талентовану екипу и да снимимо све што је потребно за само тринаест снимајућих дана, а све то са много мањим буџетом него што обично имају српски филмови. На филму сам директно сарађивао са својим братом Немањом, што је изазов који ме је већ дуго привлачио. На “Лихвару” сам стекао богато искуство које ћу, надам се, искористити када будем радио на будућим пројектима - навео је Аљоша Ћеранић.

Према опису радње филма, “Лихвар” је прича о Мундиру, бившем боксеру који болује од дијабетеса.

- Он је човек старог кова који схвата да су се времена променила, природа посла зеленаша је сада другачија: све се ради преко уговора, преко адвоката, нема више пребијања и претњи као пре. У последње време је имао много пријава и мало је фалило да заврши у затвору. Мундир се увек чврсто држао свог кодекса: нико му никада не остаје дужан и никада не даје паре наркоманима. Због тога је изградио име које се изговара са пуно поштовања. Услед проблема са пријавама и погоршања његовог здравља због дијабетеса, Мундир је у процесу покретања легалног посла. Жели да се повуче из прљавог посла, али то неће бити онолико лако колико он мисли - назначено је на страници Филмског центра Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана