"Lihvar” prvi film u Srbiji čije snimanje je završeno nakon pandemije: Drama o kriminalu i promjenama

Milanka Mitrić
"Lihvar” prvi film u Srbiji čije snimanje je završeno nakon pandemije: Drama o kriminalu i promjenama

INĐIJA - Filmska produkcija u regionu, nakon popuštanja mjera prevencije virusa korona, nedavno je ponovo aktivirana, a prvi film čije snimanje je završeno u Srbiji je ostvarenje “Lihvar” Nemanje Ćeranića.

U pitanju je kriminalistička drama i triler čije snimanje je započeto 15. marta, a nastavljeno 21. maja, te prije nekoliko dana završeno u Inđiji.

Glavnu ulogu u “Lihvaru” tumači Dušan Petković, a osim njega u filmu glume i Strahinja Blažić, Zlatan Vidović, Branko Vidaković, Ivan Đorđević Džudi, Aleksandar Đurica, Jovo Maksić i drugi.

- Snimao sam u prethodnih nekoliko dana film “Lihvar”, u režiji Nemanje Ćeranića i produkciji njegovog brata Aljoše. Zaista mislim da su to mladi momci pred kojima je velika karijera u svijetu filma. Posvećeni su, znaju šta rade. Imali su odličan scenario, te mladu i posvećenu ekipu. Bila je čast i zadovoljstvo da budem dio takvog projekta, pogotovo zato što su mi dali jednu zaista dobru ulogu. Glumim negativca, koji je veoma slojevit. Napravili smo jedan lijep posao i bilo je divno sarađivati. Upoznao sam i Inđiju, nisam ranije imao priliku da budem tamo. Jedva čekam da pogledam film premijerno i nadam se da ćemo nekad u budućnosti nastaviti našu saradnju - rekao je za “Glas Srpske” glumac Zlatan Vidović kojem je povjerena jedna od uloga u pomenutom filmu.

Kada je riječ o ulozi koju igra u filmu, prema Vidovićevim riječima, to je lik koji je, uslovno rečeno, mafijaš.

- On ucjenjuje ljude, tjera ih da rade za njega, a sve pod nekim paravanom. Radi se o čovjeku koji je diler droge. Bilo mi je zanimljivo igrati takvog lika, jer do sada nisam imao priliku da se susrećem, niti da igram tako okorjele negativce i zaista je bilo veoma zanimljivo - naveo je Vidović.

Režiser Nemanja Ćeranić u Srbiji i regionu poznat je po serijama “Grupa” i “Švindleri” te kratkim filmovima “Soba smrti” i “Stočar”. Film “Lihvar” je njegovo prvo dugometražno ostvarenje.

Scenario za “Lihvara” napisao je Strahinja Madžarević, a pomoćnik reditelja je Dragan Nikolić.

- U pitanju je moj prvi filmski projekat i na njemu sam bio ne samo producent već i izvršni producent i direktor filma. Najveći izazov mi je predstavljalo da okupim mladu talentovanu ekipu i da snimimo sve što je potrebno za samo trinaest snimajućih dana, a sve to sa mnogo manjim budžetom nego što obično imaju srpski filmovi. Na filmu sam direktno sarađivao sa svojim bratom Nemanjom, što je izazov koji me je već dugo privlačio. Na “Lihvaru” sam stekao bogato iskustvo koje ću, nadam se, iskoristiti kada budem radio na budućim projektima - naveo je Aljoša Ćeranić.

Prema opisu radnje filma, “Lihvar” je priča o Mundiru, bivšem bokseru koji boluje od dijabetesa.

- On je čovek starog kova koji shvata da su se vremena promenila, priroda posla zelenaša je sada drugačija: sve se radi preko ugovora, preko advokata, nema više prebijanja i pretnji kao pre. U poslednje vreme je imao mnogo prijava i malo je falilo da završi u zatvoru. Mundir se uvek čvrsto držao svog kodeksa: niko mu nikada ne ostaje dužan i nikada ne daje pare narkomanima. Zbog toga je izgradio ime koje se izgovara sa puno poštovanja. Usled problema sa prijavama i pogoršanja njegovog zdravlja zbog dijabetesa, Mundir je u procesu pokretanja legalnog posla. Želi da se povuče iz prljavog posla, ali to neće biti onoliko lako koliko on misli - naznačeno je na stranici Filmskog centra Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana