Легендарни хорор у новом паковању

Бранислав Предојевић
Легендарни хорор у новом паковању

ЛОС АНЂЕЛЕС - Компанија “Блумхаус” у сарадњи са студиом “Јуниверзал” радиће филмску трилогију темељену на легендарном хорору “Истјеривач ђавола” из 1973. године који је режирао чувени Вилијем Фридкин.

Сценарио за оригинални филм написао је књижевник Вилијам Питер Блати по сопственом роману, а његов и Фридкинов пројекат зарадио је више од 440 милиона долара широм свијета, уз скромни буџет од 12 милиона долара.

Такође, он је постао први класични хорор који је зарадио 10 номинација за “Оскар”, али је на крају освојио само два “Оскара” - за најбољи звук и адаптирани сценарио. По многима модерна хорор кинематографија највише дугује овом филму, како због креативних рјешења ауторске екипе, тако и због значаја његовог успјеха код публике и критике.

“Истјеривач ђавола” је први хорор блокбастер икад снимљен. Филм је зарадио тада рекордна 193 милиона долара у америчким биоскопима уз огромне редове публике испред биоскопа, и све то неколико година прије него што су “Раље” Стивена Спилберга и “Ратови звијезда” Џорџа Лукаса формирали оно што данас зовемо блокбастерима.

Предвиђа се да ће компанија “Јуниверзал” на нову трилогију потрошити близу 400 милиона долара, а режираће је Дејвид Гордон Грин који је режирао трилогију “Ноћ вјештица” са Џејми Ли Кертис у главној улози. Редитељ је рекао како је то наставак филма из 1973. године, а не римејк, иако је оригинални филм већ имао неколико наставака, који нису били ни близу оригинала квалитетом и успјехом код публике.

И док би први дио трилогије “Истјеривач ђавола” био приказан у биоскопима, предвиђа се да ће други и трећи дио бити приказани на стриминг платформи “Пикок” која је у власништву компаније “Јуниверзал”. Реакције на најаву снимања ове трилогије су различите, због чега се огласио и Џејсон Блум, чија ће компанија “Блумхаус” продуцирати нову верзију “Истјеривача ђавола”.

- Сви скептици ће бити пријатно изненађени. Имали смо скептике и у случају филма “Ноћ вештица” па их је Дејвид Грин увјерио у супротно. Мислим да ће се предомислити и у случају филма “Истјеривач ђавола”- рекао је Блум.

Разлог због којег је цијена снимања ова три филма тако висока јесте што је тржиште током пандемије постало врло конкурентно узимајући у обзир пораст броја гледалаца на стриминг сервисима попут “Нетфликса” , који је издвојио импресивних 465 милиона долара за два наставка крими-филма “Книвес оут”.

Прича

Књига је наводно написана по истинитој причи четрнаестогодишњег дјечака из Вашингтона, док филм говори о дјевојчици коју су запосјели демони и над којом двојица свештеника покушавају да изврше егзорцизам када званична наука дигне руке. Према Фридкиновим ријечима из једног телевизијског интервјуа, јунакиња филма је женског пола јер је Вашингтонска надбискупија тражила од Блатија да у роману говори о дјевојчици како би дјечака заштитио од пажње јавности. Ватикан је демантовао све тврдње режисера и сценаристе тврдећи да људи често поистовјећују католичку организацију или појединце са Ватиканом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана