Legendarni horor u novom pakovanju

Branislav Predojević
Legendarni horor u novom pakovanju

LOS ANĐELES - Kompanija “Blumhaus” u saradnji sa studiom “Juniverzal” radiće filmsku trilogiju temeljenu na legendarnom hororu “Istjerivač đavola” iz 1973. godine koji je režirao čuveni Vilijem Fridkin.

Scenario za originalni film napisao je književnik Vilijam Piter Blati po sopstvenom romanu, a njegov i Fridkinov projekat zaradio je više od 440 miliona dolara širom svijeta, uz skromni budžet od 12 miliona dolara.

Takođe, on je postao prvi klasični horor koji je zaradio 10 nominacija za “Oskar”, ali je na kraju osvojio samo dva “Oskara” - za najbolji zvuk i adaptirani scenario. Po mnogima moderna horor kinematografija najviše duguje ovom filmu, kako zbog kreativnih rješenja autorske ekipe, tako i zbog značaja njegovog uspjeha kod publike i kritike.

“Istjerivač đavola” je prvi horor blokbaster ikad snimljen. Film je zaradio tada rekordna 193 miliona dolara u američkim bioskopima uz ogromne redove publike ispred bioskopa, i sve to nekoliko godina prije nego što su “Ralje” Stivena Spilberga i “Ratovi zvijezda” Džordža Lukasa formirali ono što danas zovemo blokbasterima.

Predviđa se da će kompanija “Juniverzal” na novu trilogiju potrošiti blizu 400 miliona dolara, a režiraće je Dejvid Gordon Grin koji je režirao trilogiju “Noć vještica” sa Džejmi Li Kertis u glavnoj ulozi. Reditelj je rekao kako je to nastavak filma iz 1973. godine, a ne rimejk, iako je originalni film već imao nekoliko nastavaka, koji nisu bili ni blizu originala kvalitetom i uspjehom kod publike.

I dok bi prvi dio trilogije “Istjerivač đavola” bio prikazan u bioskopima, predviđa se da će drugi i treći dio biti prikazani na striming platformi “Pikok” koja je u vlasništvu kompanije “Juniverzal”. Reakcije na najavu snimanja ove trilogije su različite, zbog čega se oglasio i Džejson Blum, čija će kompanija “Blumhaus” producirati novu verziju “Istjerivača đavola”.

- Svi skeptici će biti prijatno iznenađeni. Imali smo skeptike i u slučaju filma “Noć veštica” pa ih je Dejvid Grin uvjerio u suprotno. Mislim da će se predomisliti i u slučaju filma “Istjerivač đavola”- rekao je Blum.

Razlog zbog kojeg je cijena snimanja ova tri filma tako visoka jeste što je tržište tokom pandemije postalo vrlo konkurentno uzimajući u obzir porast broja gledalaca na striming servisima poput “Netfliksa” , koji je izdvojio impresivnih 465 miliona dolara za dva nastavka krimi-filma “Knives out”.

Priča

Knjiga je navodno napisana po istinitoj priči četrnaestogodišnjeg dječaka iz Vašingtona, dok film govori o djevojčici koju su zaposjeli demoni i nad kojom dvojica sveštenika pokušavaju da izvrše egzorcizam kada zvanična nauka digne ruke. Prema Fridkinovim riječima iz jednog televizijskog intervjua, junakinja filma je ženskog pola jer je Vašingtonska nadbiskupija tražila od Blatija da u romanu govori o djevojčici kako bi dječaka zaštitio od pažnje javnosti. Vatikan je demantovao sve tvrdnje režisera i scenariste tvrdeći da ljudi često poistovjećuju katoličku organizaciju ili pojedince sa Vatikanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana