Култни хорор “Кад јагањци утихну” слави 30. рођендан: Како је Ханибал уплашио Холивуд

Бранислав Предојевић
Култни хорор “Кад јагањци утихну” слави 30. рођендан: Како је Ханибал уплашио Холивуд

Амерички хорор “Кад јагањци утихну”, у режији Џонатана Демија, ове године слави 30 година од свог тријумфалног доласка у биоскопе давне 1991. године.

Снимљен по истоименом роману култног писца Томаса Хариса, данас важи за један од најуспјешнијих, најзначајнијих и најутицајнијих филмова свих времена. Радња прати младу агенткињу ФБИ-ја Кларис Стерлинг, у тумачењу Џоди Фостер, која истражује случај Бафало Била, серијског убице који скида кожу својим женским жртвама. У једном тренутку, како би се истрага покренула с мртве тачке, њен шеф Џек Крафорд шаље Кларис у затвор код злогласног Ханибала Лектора, бриљантног форензичког психијатра, који је постао канибалистички серијски убица, у нади да ће у разговору с њим открити неки траг.

Изванредно образован Лектор, у маестралном тумачењу Ентонија Хопкинса, прво одбија да да било какве информације, али на крају позове Кларис и у форми загонетки јој говори о једном од својих бивших пацијената. У замјену за детаље из њене прошлости, даје јој трагове који је могу одвести до убице. И ту почиње игра два врхунска ума, која ће заједно ријешити убиство, али и дати Лектору прилику за бјекство. Спој хорор атмосфере, трилер саспенса, психолошке драме и врхунске глуме у мајсторским рукама Демија и његове ауторске екипе претворио се у ремек-дјело деведесетих и филм који ће поставити нове стандарде у жанру и филмској индустрији.

Легендарни филмски критичар Роџер Еберт у свом приказу филма написао је да је тајна овог остварења у замјени перспективе позитивца и негативца.

- Тајна филма “Кад јагањци утихну” јесте у томе да не започиње канибалом, већ до њега гледалац стиже очима и умом младе жене.  Ово је филм о Кларис, док се доктор Ханибал Лектор крије у средишту приче, злобно, али некако симпатично присуство - симпатично јер му се свиђа Кларис и помаже јој да ухвати злочинца на слободи, и та замјена перспективе олакшава идентификацију публике са негативцем тешког калибара - написао је Еберт дајући филму оцјену четири од могућих пет.

Ношен сјајним критикама и одличном рекцијом публике, филм је почистио конкуренцију на “Оскарима” и побиједио у пет најбитнијих категорија - за најбољу фотографију, главну глумицу, главног глумца, режисера и сценарио. Тако је постао трећи филм којем је то успјело након филмова “Догодило се једне ноћи  и “Лет изнад кукавичјег гнијезда”. Укључујући онај за најбољи филм као једини хорор који је освојио главну награду, јер је по свему судећи злогласни Ханибал, осим публике, једнако успјешно уплашио Холивуд и Америчку академију за филм.

Глумачка подјела без слабог мјеста

Глумица Мишел Фајфер одбила је улогу Кларис након што је прочитала сценарио, уз образложење да има превише непријатних сцена. Са друге стране, за Џоди Фостер то није представљало проблем, јер је глумица жељела наступ у мрачнијем филму како би направила дистанцу од својих претходних рола. У сцени у којој се Кларис упознаје са Ханибалом, Фостерова је заправо упознала и самог Хопкинса, који је 30 година касније у заједничком интервјуу признао да је имао малу трему јер сарађује са оскаровком. Хопкинс је добио сценарио током рада на позоришној представи у Лондону и у почетку је мислио да је ријеч о неком филму за дјецу због наслова, али када је прочитао сценарио, без размишљања је пристао на улогу, јер је по његовим ријечима то био “најбољи сценарио који је прочитао у животу”.

Припремао се за филм тако што је проучавао досије великих серијских убица, те посјећивао затворе и био присутан на суђењима убицама како би се боље припремио за улогу. Касније је признао да је имао утицај на то како ће се Лектор понашати и облачити. Једна од његових идеја била је и та да се Лектор појављује у бијелом јер је сматрао да би то могло утицати на људе који се често боје доктора и зубара који су увијек у бијелом. Његова је одлука била да што мање трепће, јер је желио да хипнотише публику, иако је касније признао да није ствар у трептању, него у томе колико се крећете. “Мир има посебну моћ која утиче на људе”, говорио је глумац.

Упркос хваљеној улози, Хопкинс се појављује у остварењу тек нешто више од 20 минута - довољно да његову улогу Амерички филмски институт прогласи најбољим филмским негативцем свих времена.

Занимљиво је да је улога Ханибала требало да припадне Џину Хекману, али је глумац одбио због улоге у драми. Касније су продуценти разматрали да то буде Џон Литгоу, који је, да буде занимљивије, у серији “Декстер” неких петнаестак година касније сјајно одглумио серијског убицу. У игри је био чак и славни Шон Конери, који је одбио улогу због превише “мрачног  и гнусног сценарија” за његов укус. 

Лик убице Џејма Гамба, познатијег под надимком Бафало Бил, инспирисан је тројицом стварних серијских убица: Тедом Бандијем, Едом Гејном и Геријем Хајдником и њиховим смртоносним походима по Америци током 20. вијека.

Однос између Лектора и агенткиње Кларис базиран је на стварном односу између Бандија и некадашњег детектива и професора криминалистике Роберта Кепела. Банди је помогао Кепелу око једног случаја у вези са серијским убицом у граду Грин Ривер. Банди је погубљен 1989. године, а психопата око чијег је лова помагао пронађен је 2001. године.

Књижевни предложак

Роман који је послужио као предложак за филм други је дио у серији романа о др Ханибалу Лектору, тачније наставак је књиге “Црвени змај”, а након њега објављен је роман “Ханибал”! Роман је више био базиран на елементима драме него трилера, али је сценариста одлучио да изостави односе Стерлингове са појединим ликовима који су се појавили у роману “Ханибал”, као и филмској адаптацији Ридлија Скота. Наслов књиге и филма долази из разговора у којем Кларис открива секвенце из свог дјетињства Ханибалу у замјену за информације о Бафало Билу. Она му невољно открива детаље свог бјекства са фарме рођака због клања јагњади и тихог звука преплашених животиња које и даље чује у сновима и кад му говори прави разлог повратка: “Мислила сам да бих могла спасити само једно”, рекла је, а након тога зачуо се кључ како пада на под. Члан екипе случајно је испустио кључ изван кадра камере и бојао се да ће то покварити снимање, али је Фостерова остала мирна до краја сцене и овај звук је ушао у филм, појачавајући напетост и трагику сцене.

Постер умјетност за себе

Лобања која се налази на леђима мољца на постеру инспирисана је сликом “In Voluptas Mors” насталом у сарадњи између легендарног сликара Салвадора Далија и фотографа Филипа Халсмана, на којој је седам нагих жена поредано тако да формирају облик лобање. Бафало Бил у филму киднапује пуније жене, изгладњује их како би им се кожа опустила не би ли је он накнадно одрао и од ње направио одијело. Са проблемом у сексуалној идентификацији, овим покушава да доживи неку врсту трансформације, попут лептира из ларве. Често у филму виђамо егзотичне лептирице, које Бил скупља, у различитим развојним фазама, а које су у комбинацији са упечатљивом сликом лобање и женским лицем добиле много дубљи сексуално-девијатни симболизам, изазивајући страх и језу сваким погледом на један од најупечатљивијих постера у историји Холивуда. Филм је добио неколико слабијих филмских наставака, просјечну серију “Кларис”, у којој је главња јунакиња детективка Стерлинг, те приквел серију “Ханибал”, са сјајним Мадсом Микелсеном у улози Лектора, али квалитет Демијевог животног ремек-дјела нико није успио да достигне.

Комерцијални тријумф

У филм је уложено скромних 19 милиона  долара, а зарадио је чак 272,2 милиона долара у биоскопима широм свијета. То је сигурно коштало живаца злогласног продуцента Дина де Лаурентиса, који је дао бесплатна права на снимање филма продукцијској кући “Орион”. Наиме, он није вјеровао да ће филм бити успјешан јер се темељио на једној од књига “Црвени змај” из Харисовог серијала, према којој је и раније снимљен филм “Ловац на људе” из 1986. године, а он је једва покрио пола уложеног буџета, па се желио ријешити “неисплативог” материјала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана