Култни филм “Сезона мира у Паризу” у новом дигиталном руху: Љубавна прича о траумама рата

Бранислав Предојевић/агенције
Култни филм “Сезона мира у Паризу” у новом дигиталном руху: Љубавна прича о траумама рата

БЕОГРАД - Дигиталном рестаурацијом филмског класика “Сезона мира у Паризу” у режији чувеног Предрага Голубовића, Југословенска кинотека и компанија А1 најавиле су наставак сарадње на обнављану класика српског и југословенског филма.

Поред досадашњих двадесет, за будуће генерације биће сачувано још десет домаћих филмова од изузетног значаја за српску и европску кинематографију. Филм “Сезона мира у Паризу” почетком осамдесетих окупио је југословенске и француске звијезде од Драгана Николића, Микија Манојловића до Марије Шнајдер, Алиде Вали, Рафа Валонеа, уз култни статус код публике и критике. Четрдесет година од настанка ове антиратне драме снимљене у Паризу, Дејан Турк, генерални директор “А1 Србија” и “А1 Словенија”, које су ангажоване на сређивању овог филма, каже да и данас откривамо актуелне аспекте овог пројекта.

- Нисмо ми у Југославији били нимало иза Холивуда или неких европских филмских сцена, него смо можда били чак напреднији у смислу неких ствари које смо радили - рекао је Турк.

У фокусу радње је љубавна прича Југословена у Паризу, прогоњеног траумама рата и неупокојеног фашизма. Најупечатљивији је сусрет са сликаром чији је атеље опремљен радовима Даде Ђурића, инспирисаних ратом и терористичким нападом у београдском биоскопу “20. октобар”.

- Све оно што је ауторска екипа овог филма наговјештавала да би можда могло да се деси, а то је да иако је Други свјетски рат иза нас, његове варнице и даље тињају - било је нешто у шта људи који су гледали филму у то вријеме тешко да су могли да повјерују до краја - каже Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Редитељ и сценариста Предраг Голубовић током каријере снимао је партизанске вестерне и специфичне ауторске форме попут кратких филмова без ријечи.

- Мислим да је то његов најличнији филм који највише говори о том страху и трауми рата који је он доживио као десетогодишњак. У ствари, највише говори о ономе што је њега током цијелог живота мучило - каже Срдан Голубовић.

Осим умјетничке вриједности, увид у вријеме од прије четири деценије, важан је разлог да “Сезону мира у Паризу” погледају нови гледаоци, а прилика су бесплатне пројекције 15. и 16. октобра у сали “Макавејев” Југословенске кинотеке.

Врхунски Тим

Предраг Голубовић, осим режије писао је и сценарио за “Сезона мира у Паризу”. Такође, осим врхунске глумачке екипе имао је и врхунске сараднике на филму попут композитора Корнелија Ковача, камермана Миливоја Миливојевића и сценографа Миленка Јеремића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана