Kultni film “Sezona mira u Parizu” u novom digitalnom ruhu: Ljubavna priča o traumama rata

Branislav Predojević/agencije
Kultni film “Sezona mira u Parizu” u novom digitalnom ruhu: Ljubavna priča o traumama rata

BEOGRAD - Digitalnom restauracijom filmskog klasika “Sezona mira u Parizu” u režiji čuvenog Predraga Golubovića, Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 najavile su nastavak saradnje na obnavljanu klasika srpskog i jugoslovenskog filma.

Pored dosadašnjih dvadeset, za buduće generacije biće sačuvano još deset domaćih filmova od izuzetnog značaja za srpsku i evropsku kinematografiju. Film “Sezona mira u Parizu” početkom osamdesetih okupio je jugoslovenske i francuske zvijezde od Dragana Nikolića, Mikija Manojlovića do Marije Šnajder, Alide Vali, Rafa Valonea, uz kultni status kod publike i kritike. Četrdeset godina od nastanka ove antiratne drame snimljene u Parizu, Dejan Turk, generalni direktor “A1 Srbija” i “A1 Slovenija”, koje su angažovane na sređivanju ovog filma, kaže da i danas otkrivamo aktuelne aspekte ovog projekta.

- Nismo mi u Jugoslaviji bili nimalo iza Holivuda ili nekih evropskih filmskih scena, nego smo možda bili čak napredniji u smislu nekih stvari koje smo radili - rekao je Turk.

U fokusu radnje je ljubavna priča Jugoslovena u Parizu, progonjenog traumama rata i neupokojenog fašizma. Najupečatljiviji je susret sa slikarom čiji je atelje opremljen radovima Dade Đurića, inspirisanih ratom i terorističkim napadom u beogradskom bioskopu “20. oktobar”.

- Sve ono što je autorska ekipa ovog filma nagovještavala da bi možda moglo da se desi, a to je da iako je Drugi svjetski rat iza nas, njegove varnice i dalje tinjaju - bilo je nešto u šta ljudi koji su gledali filmu u to vrijeme teško da su mogli da povjeruju do kraja - kaže Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Reditelj i scenarista Predrag Golubović tokom karijere snimao je partizanske vesterne i specifične autorske forme poput kratkih filmova bez riječi.

- Mislim da je to njegov najličniji film koji najviše govori o tom strahu i traumi rata koji je on doživio kao desetogodišnjak. U stvari, najviše govori o onome što je njega tokom cijelog života mučilo - kaže Srdan Golubović.

Osim umjetničke vrijednosti, uvid u vrijeme od prije četiri decenije, važan je razlog da “Sezonu mira u Parizu” pogledaju novi gledaoci, a prilika su besplatne projekcije 15. i 16. oktobra u sali “Makavejev” Jugoslovenske kinoteke.

Vrhunski Tim

Predrag Golubović, osim režije pisao je i scenario za “Sezona mira u Parizu”. Takođe, osim vrhunske glumačke ekipe imao je i vrhunske saradnike na filmu poput kompozitora Kornelija Kovača, kamermana Milivoja Milivojevića i scenografa Milenka Jeremića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana