Контроверзни филм "Грађански рат" стиже у биоскопе: Сваком царству мора доћи крај

Бранислав Предојевић
Контроверзни филм "Грађански рат" стиже у биоскопе: Сваком царству мора доћи крај

ЛОС АНЂЕЛЕС - Филм "Грађански рат", режисера и сценаристе Алекса Гарланда, данас премијерно стиже у свјетске биоскопе уз врло велика очекивања и дубоко подијељене реакције око његове тематике.

Најскупљи пројекат у историји култног студија "А24" прате одличне критике,  али и врло бурне реакције на друштвеним мрежама од појаве првог трејлера прије неколико мјесеци.  Најновији филм Гарланда, аутора познатог по контроверзним радовима попут филмова "Екс машина" и "Уништење", смјештен је у дистопијску будућност Америке разорене грађанским ратом уз слоган: "Сваком царству мора доћи крај".

Прича почиње када се дио држава отцијепи од уније и сада је територија САД састављена од неколико оштро супротстављених фракција, а радња прати групу новинара која креће на путовање кроз САД. Током свог путовања група наилази на неколико по живот опасних изазова, док се влада претвара у дистопијски режим, а радикалне наоружане скупине силом покушавају преузети власт.

Филм истражује дубоке подјеле унутар америчког друштва, представљајући мрачну, и помало пророчанску визију будућности која је, по Гарландовим ријечима, настала током пандемијске хистерије и параноје.

- Изашао сам из пандемије у свијет који је био у стању праве узнемирености. Све врсте фрактура су постајале све више фрактуриране, а параноични проблеми су постајали све параноичнији. То је поларизација. То сте могли видјети свуда. И могли сте видјети како се повећава до врло опасне границе - рекао је Гарланд.

Са буџетом од 75 милиона долара "Грађански рат" је најскупљи филм продукцијске куће "А24" до сада, а са обзиром на глумачку поставу и узбудљиве акционе сцене ријеч је о филму који се мора гледати у биоскопу. Филм наводно избјегава било каква директна поређења црвеног и плавог стања садашње Америке, покушавајући понудити објективан и политички неутралан став у погледу опасности све већих подјела модерног друштва, не само у САД, већ и широм планете.

Након пребројане 103 рецензије, филм тренутно има 88% позитивних рекција (7,7/10) на сајту "Ротен Томатос", док је на сајту "Метакритик" филму добио оцјену 77 од 100 на основу рецензија 30 критичара, што указује на генерално повољне критике.  Рецензије су углавном пуне похвала за Гарландов режисерски рад истичући увјерљивост сценарија, врхунску глуму и сјајно режиране акционе сцене, док су ријетке негативне и углавном усмјерене на његову аполитичност и одбијање да заузме идеолошки став.

Глумица Кирстен Данст као фоторепортерка Ли Смит предводи глумачку екипу коју још чине Вагнер Маура, Кејли Спејни, Ник Офермен, Стивен Мекинли, Џеси Плимонс и Соња Мизуно, а јасно је да су амбиције студија "А24" с обзиром на буџет и агресивну маркетиншку кампању врло велике.

АУТОР

Енглески писац, сценариста и режисер Александер Алекс Гарланд прославио се  својим романом "Плажа" (1996).

Након тога је добио похвале за писање филмова режисера Денија Бојла "28 дана касније" (2002) и "Суначно", а као редитељ дебитовао је научнофантастичним трилером "Екс машина". Филм му је донио номинацију за "Оскара" за најбољи оригинални сценарио и освојио је три британске награде независног филма, укључујући за најбољи сценарио, најбољу режију и најбољи британски независни филм. Његов други филм је "Уништење" (2018), адаптација истоименог романа из 2014., а трећи хорор "Мушкарци"(2022). По сопственим ријечима планира да напусти режију након "Грађанског рата" (2024) и посвети се писању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана