Kontroverzni film "Građanski rat" stiže u bioskope: Svakom carstvu mora doći kraj

Branislav Predojević
Kontroverzni film "Građanski rat" stiže u bioskope: Svakom carstvu mora doći kraj

LOS ANĐELES - Film "Građanski rat", režisera i scenariste Aleksa Garlanda, danas premijerno stiže u svjetske bioskope uz vrlo velika očekivanja i duboko podijeljene reakcije oko njegove tematike.

Najskuplji projekat u istoriji kultnog studija "A24" prate odlične kritike,  ali i vrlo burne reakcije na društvenim mrežama od pojave prvog trejlera prije nekoliko mjeseci.  Najnoviji film Garlanda, autora poznatog po kontroverznim radovima poput filmova "Eks mašina" i "Uništenje", smješten je u distopijsku budućnost Amerike razorene građanskim ratom uz slogan: "Svakom carstvu mora doći kraj".

Priča počinje kada se dio država otcijepi od unije i sada je teritorija SAD sastavljena od nekoliko oštro suprotstavljenih frakcija, a radnja prati grupu novinara koja kreće na putovanje kroz SAD. Tokom svog putovanja grupa nailazi na nekoliko po život opasnih izazova, dok se vlada pretvara u distopijski režim, a radikalne naoružane skupine silom pokušavaju preuzeti vlast.

Film istražuje duboke podjele unutar američkog društva, predstavljajući mračnu, i pomalo proročansku viziju budućnosti koja je, po Garlandovim riječima, nastala tokom pandemijske histerije i paranoje.

- Izašao sam iz pandemije u svijet koji je bio u stanju prave uznemirenosti. Sve vrste fraktura su postajale sve više frakturirane, a paranoični problemi su postajali sve paranoičniji. To je polarizacija. To ste mogli vidjeti svuda. I mogli ste vidjeti kako se povećava do vrlo opasne granice - rekao je Garland.

Sa budžetom od 75 miliona dolara "Građanski rat" je najskuplji film produkcijske kuće "A24" do sada, a sa obzirom na glumačku postavu i uzbudljive akcione scene riječ je o filmu koji se mora gledati u bioskopu. Film navodno izbjegava bilo kakva direktna poređenja crvenog i plavog stanja sadašnje Amerike, pokušavajući ponuditi objektivan i politički neutralan stav u pogledu opasnosti sve većih podjela modernog društva, ne samo u SAD, već i širom planete.

Nakon prebrojane 103 recenzije, film trenutno ima 88% pozitivnih rekcija (7,7/10) na sajtu "Roten Tomatos", dok je na sajtu "Metakritik" filmu dobio ocjenu 77 od 100 na osnovu recenzija 30 kritičara, što ukazuje na generalno povoljne kritike.  Recenzije su uglavnom pune pohvala za Garlandov režiserski rad ističući uvjerljivost scenarija, vrhunsku glumu i sjajno režirane akcione scene, dok su rijetke negativne i uglavnom usmjerene na njegovu apolitičnost i odbijanje da zauzme ideološki stav.

Glumica Kirsten Danst kao fotoreporterka Li Smit predvodi glumačku ekipu koju još čine Vagner Maura, Kejli Spejni, Nik Ofermen, Stiven Mekinli, Džesi Plimons i Sonja Mizuno, a jasno je da su ambicije studija "A24" s obzirom na budžet i agresivnu marketinšku kampanju vrlo velike.

AUTOR

Engleski pisac, scenarista i režiser Aleksander Aleks Garland proslavio se  svojim romanom "Plaža" (1996).

Nakon toga je dobio pohvale za pisanje filmova režisera Denija Bojla "28 dana kasnije" (2002) i "Sunačno", a kao reditelj debitovao je naučnofantastičnim trilerom "Eks mašina". Film mu je donio nominaciju za "Oskara" za najbolji originalni scenario i osvojio je tri britanske nagrade nezavisnog filma, uključujući za najbolji scenario, najbolju režiju i najbolji britanski nezavisni film. Njegov drugi film je "Uništenje" (2018), adaptacija istoimenog romana iz 2014., a treći horor "Muškarci"(2022). Po sopstvenim riječima planira da napusti režiju nakon "Građanskog rata" (2024) i posveti se pisanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana