Контроверзна књига “Нетфликс: не правилима” на српском језику: Од губитника до милијардера

Приредио: Бранислав Предојевић
Контроверзна књига “Нетфликс: не правилима” на српском језику: Од губитника до милијардера

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа “Лагуна” објавила је књигу “Нетфликс: не правилима”, аутобиографску исповијест Рида Хејстингса, оснивача и директора највећег стриминг сервиса на свијету.

Књига, написана уз помоћ професорке филозофије Ерин Мејер, бави се једним од највећих феномена у свијету бизниса, медија и културе, успоном компаније “Нетфликс” од губиташа на ивици банкрота до лидера у стално растућем свијету стриминг услуга.

Када је Хејстингс 2000. године у очају покушао да свом недостижном конкуренту прода губиташки “Нетфликс”, био је глатко одбијен. Директор компаније “Блокбастер”, који га је лично одбио, управљао је ланцем од 9000 ДВД- клубова вриједном шест милијарди долара, а “Нетфликс” је био пред банкротом са 50 милиона долара дуга. Данас, “Блокбастер” одавно не постоји, а “Нетфликс” има више од 200 милиона корисника, није присутан у само двије земље свијета, и вриједност већу од 160 милијарди долара. Шта се догодило у међувремену? По ријечима његовог оснивача десили су - људи.

- У том тренутку чак ни ја нисам схватао једну ствар, ми имамо нешто што “Блокбастер” нема – пословну филозофију с врло мало правила, која вреднује људе више од процедура, а иновацију више од ефикасности. Наша филозофија, усредсређена на постизање најбољих резултата запошљавањем само најбољих стручњака и руковођење запосленима путем организације а не контроле, омогућила нам је да стално растемо и мијењамо се упоредо са свјетом и потребама корисника. “Нетфликс” је другачији. Наша филозофија је - Не правилима - рекао је Хејстингс.

Правила његове фирме дефинитивно јесу једноставна и гласе: Вјерујте свом тиму. Будите радикално искрени. И никад, апсолутно никад, не покушавајте да удовољите шефу. Уз ове принципе се мали видео-клуб преобразио у једну од најнеобичнијих и најуспјешнијих компанија у историји. Вреднујући личност више од процеса, подстичући иновативност у односу на марљивост и пружајући запосленима амбијент за сопствено узрастање умјесто да их контролише, Хејстингс је изградио културу слободе и одговорности. Своју компанију је тако начинио способном да се прилагођава наглим промјенама које намеће савремено доба.

Пред нама су исповијест и животна филозофија, ризница анегдота и практичних примјера. Комерцијални рекорди су споредни, новац и успјех су посљедица нечег дубљег. А шта је то, открићемо у причи о култури на којој је израсла компанија која има милионе корисника и милијарде долара, а нема чак ни обичан правилник о годишњим одморима.

Ауторски тандем

Рид Хејстингс, предузетник, оснивач и лидер “Нетфликса”, творац је револуционарне пословне филозофије која је изградила једну од најразвијенијих свјетских компанија, а њено име учинило синонимом читаве културе. Ерин Мејер је професорка на “ИНСЕАД-у”, једној од најпрестижнијих пословних школа. Једна је од најутицајнијих изучавалаца филозофије и праксе пословања. Ауторка је књиге коју је Рид Хејстингс одредио као обавезну лектиру за своје менаџере: “The Culture Map: Breaking Through the Invisible Boundaries of Global Business”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана