Kontroverzna knjiga “Netfliks: ne pravilima” na srpskom jeziku: Od gubitnika do milijardera

Priredio: Branislav Predojević
Kontroverzna knjiga “Netfliks: ne pravilima” na srpskom jeziku: Od gubitnika do milijardera

BANjALUKA - Izdavačka kuća “Laguna” objavila je knjigu “Netfliks: ne pravilima”, autobiografsku ispovijest Rida Hejstingsa, osnivača i direktora najvećeg striming servisa na svijetu.

Knjiga, napisana uz pomoć profesorke filozofije Erin Mejer, bavi se jednim od najvećih fenomena u svijetu biznisa, medija i kulture, usponom kompanije “Netfliks” od gubitaša na ivici bankrota do lidera u stalno rastućem svijetu striming usluga.

Kada je Hejstings 2000. godine u očaju pokušao da svom nedostižnom konkurentu proda gubitaški “Netfliks”, bio je glatko odbijen. Direktor kompanije “Blokbaster”, koji ga je lično odbio, upravljao je lancem od 9000 DVD- klubova vrijednom šest milijardi dolara, a “Netfliks” je bio pred bankrotom sa 50 miliona dolara duga. Danas, “Blokbaster” odavno ne postoji, a “Netfliks” ima više od 200 miliona korisnika, nije prisutan u samo dvije zemlje svijeta, i vrijednost veću od 160 milijardi dolara. Šta se dogodilo u međuvremenu? Po riječima njegovog osnivača desili su - ljudi.

- U tom trenutku čak ni ja nisam shvatao jednu stvar, mi imamo nešto što “Blokbaster” nema – poslovnu filozofiju s vrlo malo pravila, koja vrednuje ljude više od procedura, a inovaciju više od efikasnosti. Naša filozofija, usredsređena na postizanje najboljih rezultata zapošljavanjem samo najboljih stručnjaka i rukovođenje zaposlenima putem organizacije a ne kontrole, omogućila nam je da stalno rastemo i mijenjamo se uporedo sa svjetom i potrebama korisnika. “Netfliks” je drugačiji. Naša filozofija je - Ne pravilima - rekao je Hejstings.

Pravila njegove firme definitivno jesu jednostavna i glase: Vjerujte svom timu. Budite radikalno iskreni. I nikad, apsolutno nikad, ne pokušavajte da udovoljite šefu. Uz ove principe se mali video-klub preobrazio u jednu od najneobičnijih i najuspješnijih kompanija u istoriji. Vrednujući ličnost više od procesa, podstičući inovativnost u odnosu na marljivost i pružajući zaposlenima ambijent za sopstveno uzrastanje umjesto da ih kontroliše, Hejstings je izgradio kulturu slobode i odgovornosti. Svoju kompaniju je tako načinio sposobnom da se prilagođava naglim promjenama koje nameće savremeno doba.

Pred nama su ispovijest i životna filozofija, riznica anegdota i praktičnih primjera. Komercijalni rekordi su sporedni, novac i uspjeh su posljedica nečeg dubljeg. A šta je to, otkrićemo u priči o kulturi na kojoj je izrasla kompanija koja ima milione korisnika i milijarde dolara, a nema čak ni običan pravilnik o godišnjim odmorima.

Autorski tandem

Rid Hejstings, preduzetnik, osnivač i lider “Netfliksa”, tvorac je revolucionarne poslovne filozofije koja je izgradila jednu od najrazvijenijih svjetskih kompanija, a njeno ime učinilo sinonimom čitave kulture. Erin Mejer je profesorka na “INSEAD-u”, jednoj od najprestižnijih poslovnih škola. Jedna je od najuticajnijih izučavalaca filozofije i prakse poslovanja. Autorka je knjige koju je Rid Hejstings odredio kao obaveznu lektiru za svoje menadžere: “The Culture Map: Breaking Through the Invisible Boundaries of Global Business”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana