Колеге се опраштају од Мире Фурлан: Плијенила је талентом, интелигенцијом и добротом

ГС
Колеге се опраштају од Мире Фурлан: Плијенила је талентом, интелигенцијом и добротом

БЕОГРАД - Многе колеге, драмски умјетници и музичари опраштају се данас од преминуле глумице Мире Фурлан, сви у невјерици и шоку.

- Свима нам је остала у срцу, јер је Мира Фурлан била једна од најдивнијих глумица на простору бивше Југославије - казао је за РТС глумац Раде Шербеџија.

Славни глумац се присјетио колико је Фурлан била рањива.

- Када смо отварали Јулисис театар, звали смо је да дође да глуми. Била је одушевљена, али се није усудила доћи. Била је исувише рањена. Као права хероина, била је истинољубива и неправедно је доживјела многе ударце од острашћених националиста - рекао је Шербеџија.

Према његовим ријечима, све је то издржала и вратила се у Хрватску 2002. године, одиграла Медеју и сви су је одушевљено дочекали.

- Мира је била велика и праведна жена. Била је бриљантна глумица и особа. Сви су је вољели, од публике до других глумаца и редитеља – што је и доказала када је отишла, побјегла од страшног рата и успјела да у САД направи каријеру - истакао је Шербеџија.

Све то је постигла уз помоћ своје велике љубави и човјека који јој је био ослонац у животу, редитеља Горана Гајића.

- Био је најчвршћа стијена за коју се, тако плаха и њежна, држала и одржала у овом нашем окрутном свијету - рекао је Шербеџија.

О њеној глуми, Шербеџија је имао само ријечи хвале – од Глорије и Медеје до бројних филмских улога.

И легендарног глумца Петра Божовића веома је растужила вијест о смрти Мире Фурлан.

- Нисам знао да је била болесна. Прво што сам угледао јутрос био је њен крупни план и знао сам да нису добре вести. Много ми је жао што је отишла. Била је дивна особа. Она је своју трагичност уткала у сваку улогу и са својом физичком лепотом оставила неизбрисив траг у нашој кинематографији. То су тако ретка бића која своју судбину носе, а онај горе их гура тамо где нису хтели. Захвалан сам јој на свему и остаће у увек лепа у мом сећању. Збогом Мирка, почивај у миру – навео је Божовић.

Бивши директор Југословенске кинотеке Радослав Зерленовић изјавио је да је отишла истинска дива југогословенске кинематографије, која је подједнако плијенила својом интелигенцијом и на филму и у животу.

Зеленовић је за Танјуг истакао да је Мира Фурлан остварила улоге у неколико филмских остварења који се означавају као "темељи југословенске кинематографије".

Са изразитоим увјерљивошћу, каже, играла је код Емира Кусрурице у филму "Отац на слуижбеном путу", у легендарном остварењу Рајка Грлића "У раљама живота", у филму Живка Николић "Чудо невиђено", имала је каријеру у САД.

- Када одлази врхунски уметник тешко је његовим пријатељима, породици, али и свима који су у његовој уметности уживали - рекао је Зеленовић.

Цијењени филмски редитељ Рајко Грлић у писаној изјави Танјугу истакао је данас да је Мира Фурлан била највећа југословенска и хрватска глумица његове генерације.

- Крхка и снажна, крајње осјетљива и истовремено храбра жена. Била је зачуђујуће образована и надасве талентована. Посједовала је истанчан осјећај за правду и снагу да, као мало ко овдје, јавно говори о неправди - рекао је Грлић.

Подсјетио је да је имала велику каријеру и живот који је упркос успјеху нимало није мазио.

-Била је и таква ће заувек остати, права хероина - нагласио је Грлић.

Чувени амерички филмски магазин "Верајети" такође се опростио од славне глумице гдје су истакли да је Фурлан најпознатија по холивудским улогама Делен у научно фантастичној серији "Вавилон 5" и као лик Даниел Русо у популарној ТВ серији "Изгубљени"

- Била је част познавати је... уживати у њеној уметности... радовати се успесима "тамо далеко"... немам речи... само мисли за Горана и Марка - записао је музичар Дејан Цукић на "Фејсбуку".

Глумица Сузана Петричевић истакла је незаборавне улоге у позоришту преминуле глумице уз емотивне речи.

- Лаку ноћ, Мики, лепото, мрво разума у безумљу, Петруњело, Офелијо и младости моја. Нека твоја Звездица заблиста изнад Доњег града, нек''обиђе Страдун, добру свирку у Кулушићу па нам дођи до Мањежа на каву...тамо где смо се још увек безбрижно смејале. Ономад, пре свега овога...С тугом се опраштам од тебе и желим ти сретан пут – навела је она.

Глумица Мира Фурлан преминула је у у сриједу у 66. години, а важила је једну од најбољих и најљепших глумица са простора некадашње Југославије.

Мира Фурлан је рођена 1955. године у Загребу и играла је у многим филмовима и серијама југословенске продукције, као и у популарним серијама у Сједињеним Државама.

 

Od velike Mire Furlan opraštamo se njezinim *Pismom sugrađanima* koje je iz Beograda u Zagreb poslala 1. 11. 1991....

Posted by Antifašistički VJESNIK on Friday, 22 January 2021

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана