Kolege se opraštaju od Mire Furlan: Plijenila je talentom, inteligencijom i dobrotom

GS
Kolege se opraštaju od Mire Furlan: Plijenila je talentom, inteligencijom i dobrotom

BEOGRAD - Mnoge kolege, dramski umjetnici i muzičari opraštaju se danas od preminule glumice Mire Furlan, svi u nevjerici i šoku.

- Svima nam je ostala u srcu, jer je Mira Furlan bila jedna od najdivnijih glumica na prostoru bivše Jugoslavije - kazao je za RTS glumac Rade Šerbedžija.

Slavni glumac se prisjetio koliko je Furlan bila ranjiva.

- Kada smo otvarali Julisis teatar, zvali smo je da dođe da glumi. Bila je oduševljena, ali se nije usudila doći. Bila je isuviše ranjena. Kao prava heroina, bila je istinoljubiva i nepravedno je doživjela mnoge udarce od ostrašćenih nacionalista - rekao je Šerbedžija.

Prema njegovim riječima, sve je to izdržala i vratila se u Hrvatsku 2002. godine, odigrala Medeju i svi su je oduševljeno dočekali.

- Mira je bila velika i pravedna žena. Bila je briljantna glumica i osoba. Svi su je voljeli, od publike do drugih glumaca i reditelja – što je i dokazala kada je otišla, pobjegla od strašnog rata i uspjela da u SAD napravi karijeru - istakao je Šerbedžija.

Sve to je postigla uz pomoć svoje velike ljubavi i čovjeka koji joj je bio oslonac u životu, reditelja Gorana Gajića.

- Bio je najčvršća stijena za koju se, tako plaha i nježna, držala i održala u ovom našem okrutnom svijetu - rekao je Šerbedžija.

O njenoj glumi, Šerbedžija je imao samo riječi hvale – od Glorije i Medeje do brojnih filmskih uloga.

I legendarnog glumca Petra Božovića veoma je rastužila vijest o smrti Mire Furlan.

- Nisam znao da je bila bolesna. Prvo što sam ugledao jutros bio je njen krupni plan i znao sam da nisu dobre vesti. Mnogo mi je žao što je otišla. Bila je divna osoba. Ona je svoju tragičnost utkala u svaku ulogu i sa svojom fizičkom lepotom ostavila neizbrisiv trag u našoj kinematografiji. To su tako retka bića koja svoju sudbinu nose, a onaj gore ih gura tamo gde nisu hteli. Zahvalan sam joj na svemu i ostaće u uvek lepa u mom sećanju. Zbogom Mirka, počivaj u miru – naveo je Božović.

Bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zerlenović izjavio je da je otišla istinska diva jugogoslovenske kinematografije, koja je podjednako plijenila svojom inteligencijom i na filmu i u životu.

Zelenović je za Tanjug istakao da je Mira Furlan ostvarila uloge u nekoliko filmskih ostvarenja koji se označavaju kao "temelji jugoslovenske kinematografije".

Sa izrazitoim uvjerljivošću, kaže, igrala je kod Emira Kusrurice u filmu "Otac na sluižbenom putu", u legendarnom ostvarenju Rajka Grlića "U raljama života", u filmu Živka Nikolić "Čudo neviđeno", imala je karijeru u SAD.

- Kada odlazi vrhunski umetnik teško je njegovim prijateljima, porodici, ali i svima koji su u njegovoj umetnosti uživali - rekao je Zelenović.

Cijenjeni filmski reditelj Rajko Grlić u pisanoj izjavi Tanjugu istakao je danas da je Mira Furlan bila najveća jugoslovenska i hrvatska glumica njegove generacije.

- Krhka i snažna, krajnje osjetljiva i istovremeno hrabra žena. Bila je začuđujuće obrazovana i nadasve talentovana. Posjedovala je istančan osjećaj za pravdu i snagu da, kao malo ko ovdje, javno govori o nepravdi - rekao je Grlić.

Podsjetio je da je imala veliku karijeru i život koji je uprkos uspjehu nimalo nije mazio.

-Bila je i takva će zauvek ostati, prava heroina - naglasio je Grlić.

Čuveni američki filmski magazin "Verajeti" takođe se oprostio od slavne glumice gdje su istakli da je Furlan najpoznatija po holivudskim ulogama Delen u naučno fantastičnoj seriji "Vavilon 5" i kao lik Daniel Ruso u popularnoj TV seriji "Izgubljeni"

- Bila je čast poznavati je... uživati u njenoj umetnosti... radovati se uspesima "tamo daleko"... nemam reči... samo misli za Gorana i Marka - zapisao je muzičar Dejan Cukić na "Fejsbuku".

Glumica Suzana Petričević istakla je nezaboravne uloge u pozorištu preminule glumice uz emotivne reči.

- Laku noć, Miki, lepoto, mrvo razuma u bezumlju, Petrunjelo, Ofelijo i mladosti moja. Neka tvoja Zvezdica zablista iznad Donjeg grada, nek''obiđe Stradun, dobru svirku u Kulušiću pa nam dođi do Manježa na kavu...tamo gde smo se još uvek bezbrižno smejale. Onomad, pre svega ovoga...S tugom se opraštam od tebe i želim ti sretan put – navela je ona.

Glumica Mira Furlan preminula je u u srijedu u 66. godini, a važila je jednu od najboljih i najljepših glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Mira Furlan je rođena 1955. godine u Zagrebu i igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije, kao i u popularnim serijama u Sjedinjenim Državama.

 

Od velike Mire Furlan opraštamo se njezinim *Pismom sugrađanima* koje je iz Beograda u Zagreb poslala 1. 11. 1991....

Posted by Antifašistički VJESNIK on Friday, 22 January 2021

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana