Која су правила за кориштење оружја на филмским сетовима

ГС
Foto: Агенције

Страшни инцидент који је резултирао смрћу директорице фотографије на филмском сету прошле седмице оставио је питања везана за употребу ватреног оружја у индустрији забаве.

У овом случају одговорност лежи на продукцији и стручном сараднику за оружје, али стриктних прописа нема.Глумац Алек је рекао да му је срце сломљено након што је у четвртак на снимању филма пуцњем из пиштоља убио кинематографкињу Халyну Хуткинс. Редитељ Цол Сојза, који је стајао иза Хуткхинс, је лакше повријеђен.

Поменута трагедија потакла је многе да се запитају ко је одговоран за сигурност оружја на филмским сетовима?Одговорност за употребу пиштоља и другог оружја лежи на управитељу имовине сваке продукције или стручњаку за оружје који је ангажован као сарадник на сету.Они осигуравају оружје када се не користи и упућују глумце на њихову правилну и сигурну употребу. Такође пуне ватрено оружје и провјеравају га прије и послије сваке сцене.

Не постоји коначан скуп прописа о употреби ватреног оружја

Према новинској агенцији АП, америчка федерална агенција за сигурност на радном мјесту не регулише сигурност оружја на снимању, а многе државе препуштају филмској индустрији да креира и слиједи своја правила.Професор Дан Леонард, који се специјализовао за прописе на снимањима, за ББЦ је казао да је "углавном препуштено индустрији да развије и надзире смјернице... и те смјернице, ако се поштују, могу омогућити сигурну употребу ватреног оружја на снимању".

Можда најближе листи предложених правила је списак који је објавио Комитет за сигурност рада у цијелој индустрији.Савјети наведени на листи укључују препоруке да се са свим ватреним оружјем понаша као да је напуњено, затим се каже: "Суздржите се од циљања ватреним оружјем ка себи или било коме другом. Никада не стављајте прст на окидач осим ако нисте спремни за пуцање.

Свако ко је укључен у употребу ватреног оружја мора бити детаљно информиран на сигурносном састанку на сету".Такође, истиче се да само квалификована особа смије пунити ватрено оружје те да заштитне штитове, заштиту за очи и слух требају користити сви у непосредној близини или на линији ватре.Али комитет истиче да његове смјернице "нису обавезујући закони или прописи" и, како каже професор Леонард, чини се да је овај сигурносни документ посљедњи пут ревидиран 2003. године.Филмски студио Варнер Брос објавио је властита правила о оружју, док Удружење глумаца има савјете за руковање.

Хоће ли бити уведена строжија правила?Инциденти попут оног на снимању филма "Руст" су невјероватно ријетки, али су проузроковали све више позива на забрану правог ватреног оружја на филмским сетовима, а петиција је до понедјељка прикупила више од 23.000 потписа. Глумица Оливиа Вилде била је међу онима који су дали подршку.Сенатор из Калифорније Даве Кортесе изјавио је у суботу да ће потакнути нацрт закона о забрани муниције на филмским сетовима у држави.Професор Леонард вјерује да је "потребна строжија примјена постојећих политика и већа регулатива, посебно за нискобуџетне индy филмове".Он додаје: "Ово ће спасити животе. Нико не би требао погинути снимајући филм."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана