Koja su pravila za korištenje oružja na filmskim setovima

GS
Foto: Agencije

Strašni incident koji je rezultirao smrću direktorice fotografije na filmskom setu prošle sedmice ostavio je pitanja vezana za upotrebu vatrenog oružja u industriji zabave.

U ovom slučaju odgovornost leži na produkciji i stručnom saradniku za oružje, ali striktnih propisa nema.Glumac Alek je rekao da mu je srce slomljeno nakon što je u četvrtak na snimanju filma pucnjem iz pištolja ubio kinematografkinju Halynu Hutkins. Reditelj Col Sojza, koji je stajao iza Hutkhins, je lakše povrijeđen.

Pomenuta tragedija potakla je mnoge da se zapitaju ko je odgovoran za sigurnost oružja na filmskim setovima?Odgovornost za upotrebu pištolja i drugog oružja leži na upravitelju imovine svake produkcije ili stručnjaku za oružje koji je angažovan kao saradnik na setu.Oni osiguravaju oružje kada se ne koristi i upućuju glumce na njihovu pravilnu i sigurnu upotrebu. Takođe pune vatreno oružje i provjeravaju ga prije i poslije svake scene.

Ne postoji konačan skup propisa o upotrebi vatrenog oružja

Prema novinskoj agenciji AP, američka federalna agencija za sigurnost na radnom mjestu ne reguliše sigurnost oružja na snimanju, a mnoge države prepuštaju filmskoj industriji da kreira i slijedi svoja pravila.Profesor Dan Leonard, koji se specijalizovao za propise na snimanjima, za BBC je kazao da je "uglavnom prepušteno industriji da razvije i nadzire smjernice... i te smjernice, ako se poštuju, mogu omogućiti sigurnu upotrebu vatrenog oružja na snimanju".

Možda najbliže listi predloženih pravila je spisak koji je objavio Komitet za sigurnost rada u cijeloj industriji.Savjeti navedeni na listi uključuju preporuke da se sa svim vatrenim oružjem ponaša kao da je napunjeno, zatim se kaže: "Suzdržite se od ciljanja vatrenim oružjem ka sebi ili bilo kome drugom. Nikada ne stavljajte prst na okidač osim ako niste spremni za pucanje.

Svako ko je uključen u upotrebu vatrenog oružja mora biti detaljno informiran na sigurnosnom sastanku na setu".Takođe, ističe se da samo kvalifikovana osoba smije puniti vatreno oružje te da zaštitne štitove, zaštitu za oči i sluh trebaju koristiti svi u neposrednoj blizini ili na liniji vatre.Ali komitet ističe da njegove smjernice "nisu obavezujući zakoni ili propisi" i, kako kaže profesor Leonard, čini se da je ovaj sigurnosni dokument posljednji put revidiran 2003. godine.Filmski studio Varner Bros objavio je vlastita pravila o oružju, dok Udruženje glumaca ima savjete za rukovanje.

Hoće li biti uvedena strožija pravila?Incidenti poput onog na snimanju filma "Rust" su nevjerovatno rijetki, ali su prouzrokovali sve više poziva na zabranu pravog vatrenog oružja na filmskim setovima, a peticija je do ponedjeljka prikupila više od 23.000 potpisa. Glumica Olivia Vilde bila je među onima koji su dali podršku.Senator iz Kalifornije Dave Kortese izjavio je u subotu da će potaknuti nacrt zakona o zabrani municije na filmskim setovima u državi.Profesor Leonard vjeruje da je "potrebna strožija primjena postojećih politika i veća regulativa, posebno za niskobudžetne indy filmove".On dodaje: "Ovo će spasiti živote. Niko ne bi trebao poginuti snimajući film."

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana