Кански побједници у online биоскопу Мој офф

Танјуг
Кански побједници у online биоскопу Мој офф

БЕОГРАД - У исчекивању нових филмова са Кана и откривању нових аутора, Мој офф онлине биоскоп представља посебну селекцију под називом “Златне палме Канског фестивала”, гдје ће посетиоци Online биоскопа имати прилике да се присете чак десет филмских остварења који су у периоду од 2008. године до данас награђени најпрестижнијом Канском наградом - Златна Палма.

Филмови ће бити доступни од петка 5. јуна на платформи МОЈ ОФФ, а у понуди су слиједећи побједници: “Између Зидова” Лоран Кант, “Бијела Трака” Михаел Ханаке, “Ујка Бунми који може да се сјети својих претходних живота” Апичатпонга Верасетакула, “Љубав” Михаел Ханеке, “Плаво је најтоплија боја” Абделатиф Кешиш, “Зимски Сан” Нури Билге Џејлан, “Дипан” Жак Одијар, “Ја, Данијел Блејк” Кен Лоуч, “Крадљивци” Коре-еда Хироказу, као и прошлогодишњи побједник Кана и добитник четири оскара “Паразит” Бонг Џун-Хо.

Остварење “Између зидова” добитник је Златне палме за 2008. годину на Фестивалу у Кану, а наша публика је премијерно имала прилике да га погледа на 37. ФЕСТ-у.

Филм је базиран на истоименој књизи Франсоса Бегодоа који је десет година био професор у француској гимназији, а који у самом филму тумачи главну улогу.

Приказује живот ученика и професора једне школе у предграђу Париза, а посебност је у томе да нико није професионалан глумац, па на први поглед дјелује као докуметарани филм, али све сцене су заправо одигране.

Неизоставан двоструки добитник Златне Палме и редитељ који приказао чак осам својих остварења на овом престижном фестивалу Михаел Ханеке представиће своја два филма - добитника канске Златне палме 2009. године црно бијели филм “Бијела трака”, драму која анализира рађање нацизма у протестантској сјеверној Њемачкој, као и драму “Љубав”, која је заслужно понијела Златну Палму 2012.

“Ујак Бунми који може да се сјети својих претходних живота” тајландског редитеља Апичатпонга Верасетакула, добитник Златне палме на Канском филмском фестивалу 2010. године, приказан је у оквиру главног програма 16. Фестивала ауторског филма, а посјетиоци сајта ће имати прилике да га погледају од петка 5. јуна.

Хит Феста 2014. године, а само годину дана раније награђен у Кану, “Плаво је најтоплија боја” француског аутора Абделатифа Кешиша је филм у којем се појављују глумице Адел Ексарчопулос и Леа Сејдокс које дубоку емотивну повезаност ликова увјерљиво преносе на велико платно.

2014. годину обиљежио је побједник Кана “Зимски сан” турског редитеља Нурија Билге Џејлана, филм који говори о неделотворности и непокретности турских интелектуалаца, а на суптилан начин бави се и питањем личне одговорности.

Џејланов “Зимски сан” је драма о бившем глумцу који води мали хотел у сњежним планинским пределима Анадолије заједно са супругом, док се боре са брачном кризом.

Филмови који су оставили велики утисак, а које још добро памтимо су управо посљедња четири добитника Златне Палме: “Дипан” Жака Одијара, “Ја, Данијел Блејк” Кена Лоуча, “Крадљивци” Коре-еда Хироказуа и добитник четири оскара “Паразит” Бонга Џун-Хоа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана