Kanski pobjednici u online bioskopu Moj off

Tanjug
Kanski pobjednici u online bioskopu Moj off

BEOGRAD - U isčekivanju novih filmova sa Kana i otkrivanju novih autora, Moj off online bioskop predstavlja posebnu selekciju pod nazivom “Zlatne palme Kanskog festivala”, gdje će posetioci Online bioskopa imati prilike da se prisete čak deset filmskih ostvarenja koji su u periodu od 2008. godine do danas nagrađeni najprestižnijom Kanskom nagradom - Zlatna Palma.

Filmovi će biti dostupni od petka 5. juna na platformi MOJ OFF, a u ponudi su slijedeći pobjednici: “Između Zidova” Loran Kant, “Bijela Traka” Mihael Hanake, “Ujka Bunmi koji može da se sjeti svojih prethodnih života” Apičatponga Verasetakula, “Ljubav” Mihael Haneke, “Plavo je najtoplija boja” Abdelatif Kešiš, “Zimski San” Nuri Bilge Džejlan, “Dipan” Žak Odijar, “Ja, Danijel Blejk” Ken Louč, “Kradljivci” Kore-eda Hirokazu, kao i prošlogodišnji pobjednik Kana i dobitnik četiri oskara “Parazit” Bong Džun-Ho.

Ostvarenje “Između zidova” dobitnik je Zlatne palme za 2008. godinu na Festivalu u Kanu, a naša publika je premijerno imala prilike da ga pogleda na 37. FEST-u.

Film je baziran na istoimenoj knjizi Fransosa Begodoa koji je deset godina bio profesor u francuskoj gimnaziji, a koji u samom filmu tumači glavnu ulogu.

Prikazuje život učenika i profesora jedne škole u predgrađu Pariza, a posebnost je u tome da niko nije profesionalan glumac, pa na prvi pogled djeluje kao dokumetarani film, ali sve scene su zapravo odigrane.

Neizostavan dvostruki dobitnik Zlatne Palme i reditelj koji prikazao čak osam svojih ostvarenja na ovom prestižnom festivalu Mihael Haneke predstaviće svoja dva filma - dobitnika kanske Zlatne palme 2009. godine crno bijeli film “Bijela traka”, dramu koja analizira rađanje nacizma u protestantskoj sjevernoj Njemačkoj, kao i dramu “Ljubav”, koja je zaslužno ponijela Zlatnu Palmu 2012.

“Ujak Bunmi koji može da se sjeti svojih prethodnih života” tajlandskog reditelja Apičatponga Verasetakula, dobitnik Zlatne palme na Kanskom filmskom festivalu 2010. godine, prikazan je u okviru glavnog programa 16. Festivala autorskog filma, a posjetioci sajta će imati prilike da ga pogledaju od petka 5. juna.

Hit Festa 2014. godine, a samo godinu dana ranije nagrađen u Kanu, “Plavo je najtoplija boja” francuskog autora Abdelatifa Kešiša je film u kojem se pojavljuju glumice Adel Eksarčopulos i Lea Sejdoks koje duboku emotivnu povezanost likova uvjerljivo prenose na veliko platno.

2014. godinu obilježio je pobjednik Kana “Zimski san” turskog reditelja Nurija Bilge Džejlana, film koji govori o nedelotvornosti i nepokretnosti turskih intelektualaca, a na suptilan način bavi se i pitanjem lične odgovornosti.

Džejlanov “Zimski san” je drama o bivšem glumcu koji vodi mali hotel u snježnim planinskim predelima Anadolije zajedno sa suprugom, dok se bore sa bračnom krizom.

Filmovi koji su ostavili veliki utisak, a koje još dobro pamtimo su upravo posljednja četiri dobitnika Zlatne Palme: “Dipan” Žaka Odijara, “Ja, Danijel Blejk” Kena Louča, “Kradljivci” Kore-eda Hirokazua i dobitnik četiri oskara “Parazit” Bonga Džun-Hoa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana