Како смо у Југославији остали ускраћени за неке од најважнијих филмова свјетске кинематографије

Г.С.
Како смо у Југославији остали ускраћени за неке од најважнијих филмова свјетске кинематографије

Данашње генерације треба да погледају 35-милиметарски копију филма “2001: Одисеја у свемиру” који се некада приказивао у биоскопима.

Недостајали су цијели дијелови, слика је била оштећена сталним излагањем, али је сала увијек била пуна.

Овај филм отвара ретроспективу стваралаштва Стенлија Кјубрика. Недостаје само деби “Страх и жеља” из 1953.

Кирк Даглас је био кључан за његов холивудски скок, а Кјубрик је режирао ратну драму “Путеви славе” (1957) за своју компанију Брина продакшнс, а сарадњу су наставили бројним окршајима у историјском спектаклу “Спартак” (1960).

Кјубрик је био најмлађи амерички редитељ коме је повјерен филм са тако великим буџетом, а искуство је било веома корисно, посебно када се упустио у авантуру у Великој Британији под називом “Dr. Strangelove” (1964).

Прије него што се упустио у “Одисеју у свемиру” (1968), већ је био познат као технолошки манијак, а за специјалне ефекте у том филму добио је свог јединог Оскара.

“Лолита” (1962), према роману Владимира Набокова, није успјела да узбуди духове колико је редитељ желио, али је “Паклена поморанџа” (1971) то надокнадила: забрањена је у многим земљама због претераног секса и насиља.

У бившој Југославији нисмо га гледали само зато што је редитељ забранио дистрибуцију његових филмова у источноевропским земљама: па су нам остали ускраћени за гледање многих филмова. То су “Barry London” (1975), “Исијавање” (1980), “Full Metal Jacket” (1987) и “Очи широм затворене” (1999), иако је ова друга завршена непосредно прије његове смрти, када је имао 70 година.

Његово стваралаштво занима прије свега перфекционисте, којима пристаје његова захтијевна филмска проза.

Зато ова ретроспектива стиже у правом тренутку, преноси jutranji.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана