Како је музика из филма “Самци” обиљежила епоху: Љубавно писмо генерацији икс VIDEO

Бранислав Предојевић/Агенције
Како је музика из филма “Самци” обиљежила епоху: Љубавно писмо генерацији икс VIDEO

БАЊАЛУКА - Прије тачно три деценије, на данашњи дан објављен је албум са музиком из мелодраме “Самци” режисера Камерона Кроуа, која је постала један од највећих филмско-музичких феномена деведесетих година.

 

Излазак музичког саундтрека прије премијере самог филма (18. септембар) није била честа пракса у историји Холивуда, али испоставиће су у овом случају да је то био изнуђен, али мудар потез, јер је екипа музичара укључена у снимање филма у међувремену постала најврелија музичка роба на тржишту, док ће сам филм ускоро постати један од култних генерацијских симбола епохе.

“Самци” се фокусирају на несигурне романтичне животе групе пријатеља на почетку деведесетих у Сијетлу. Већина ликова живи у стамбеном блоку, испред којег је натпис “Singles” (једнособни станови за изнајмљивање). Прича се врти око Џенет (Бриџет Фонда), конобарице у кафићу, која је у вези са Клифом (Мет Дилон), амбициозном, али повученим музичаром из измишљеног бенда “Ситизен дик”, те Линде (Кира Сеџвик) и Стива (Скот Кембел), пара који се колеба око тога да ли да се посвете једно другом и сањалице Деби (Шејла Кели), која покушава да нађе господина Правог. Кроу се преселио у Сијетл касних осамдесетих и почео да пише сценарио о неколико љубавних прича смјештених у култури градске музичке сцене која је била у успону. Позвао је пјевача и гитаристу Пола Вестерберга из култног америчког бенда “Риплејсментс” да напише намјенску музику за филм, а саундтрек је укључивао музику локалних бендова са тадашње музичке сцене Сијетла, као што су “Алис ин чејнс”, “Перл џем”, “Мадхани” и “Саундгарден”, од којих се дио и глумачки појавио у филму. Испоставиће се да је Кроу, када је послао своје јунаке да виде “Саундгарден” или “Мадхани”, стварао временску капсулу  из момента непосредно прије него што је “Нирванин” албум “Nevermind” експлодирао на листама и Сијетл сцену претворио у највећи музички тренутак деценије.

Огромни успјех саундтрека, који је очекивано, с обзиром на популарност музичара укључених у његово стварање, постао бестселер, скренуо је и пажњу публике на нискобуџетни филм (девет милиона долара), пласиран са годину дана кашњења. Критика је филм дочекала са добрим реакцијама, хвалећи емотивност, надахнут сценарио и режију Кроуа, док је у биоскопима зарадио око 20 милиона долара. Ипак, изласком на ДВД издања успјех овог остварења се муњевито ширио, претворивши га врло брзо у култни филм тзв. генерације икс, што је по ријечима његовог аутора посљедица чињенице да је публика препознала дух тренутка.

- Била је то јединствена прилика да покажете како је када имате град који волите и групу пријатеља који су постали ваша породица. Постоји осјећај породице који самци доносе једни другима, будући да су у граду који нису жељели да напусте, уз музику коју су вољели. Испоставило се на крају да је то била животна прича читаве једне генерације - говорио је Кроу.

Филм је лансирао каријеру већине глумаца укључених у снимање, а музичари који су гостовали у њему постали су суперзвијезде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана