Kako je muzika iz filma “Samci” obilježila epohu: Ljubavno pismo generaciji iks VIDEO

Branislav Predojević/Agencije
Kako je muzika iz filma “Samci” obilježila epohu: Ljubavno pismo generaciji iks VIDEO

BANjALUKA - Prije tačno tri decenije, na današnji dan objavljen je album sa muzikom iz melodrame “Samci” režisera Kamerona Kroua, koja je postala jedan od najvećih filmsko-muzičkih fenomena devedesetih godina.

 

Izlazak muzičkog saundtreka prije premijere samog filma (18. septembar) nije bila česta praksa u istoriji Holivuda, ali ispostaviće su u ovom slučaju da je to bio iznuđen, ali mudar potez, jer je ekipa muzičara uključena u snimanje filma u međuvremenu postala najvrelija muzička roba na tržištu, dok će sam film uskoro postati jedan od kultnih generacijskih simbola epohe.

“Samci” se fokusiraju na nesigurne romantične živote grupe prijatelja na početku devedesetih u Sijetlu. Većina likova živi u stambenom bloku, ispred kojeg je natpis “Singles” (jednosobni stanovi za iznajmljivanje). Priča se vrti oko Dženet (Bridžet Fonda), konobarice u kafiću, koja je u vezi sa Klifom (Met Dilon), ambicioznom, ali povučenim muzičarom iz izmišljenog benda “Sitizen dik”, te Linde (Kira Sedžvik) i Stiva (Skot Kembel), para koji se koleba oko toga da li da se posvete jedno drugom i sanjalice Debi (Šejla Keli), koja pokušava da nađe gospodina Pravog. Krou se preselio u Sijetl kasnih osamdesetih i počeo da piše scenario o nekoliko ljubavnih priča smještenih u kulturi gradske muzičke scene koja je bila u usponu. Pozvao je pjevača i gitaristu Pola Vesterberga iz kultnog američkog benda “Riplejsments” da napiše namjensku muziku za film, a saundtrek je uključivao muziku lokalnih bendova sa tadašnje muzičke scene Sijetla, kao što su “Alis in čejns”, “Perl džem”, “Madhani” i “Saundgarden”, od kojih se dio i glumački pojavio u filmu. Ispostaviće se da je Krou, kada je poslao svoje junake da vide “Saundgarden” ili “Madhani”, stvarao vremensku kapsulu  iz momenta neposredno prije nego što je “Nirvanin” album “Nevermind” eksplodirao na listama i Sijetl scenu pretvorio u najveći muzički trenutak decenije.

Ogromni uspjeh saundtreka, koji je očekivano, s obzirom na popularnost muzičara uključenih u njegovo stvaranje, postao bestseler, skrenuo je i pažnju publike na niskobudžetni film (devet miliona dolara), plasiran sa godinu dana kašnjenja. Kritika je film dočekala sa dobrim reakcijama, hvaleći emotivnost, nadahnut scenario i režiju Kroua, dok je u bioskopima zaradio oko 20 miliona dolara. Ipak, izlaskom na DVD izdanja uspjeh ovog ostvarenja se munjevito širio, pretvorivši ga vrlo brzo u kultni film tzv. generacije iks, što je po riječima njegovog autora posljedica činjenice da je publika prepoznala duh trenutka.

- Bila je to jedinstvena prilika da pokažete kako je kada imate grad koji volite i grupu prijatelja koji su postali vaša porodica. Postoji osjećaj porodice koji samci donose jedni drugima, budući da su u gradu koji nisu željeli da napuste, uz muziku koju su voljeli. Ispostavilo se na kraju da je to bila životna priča čitave jedne generacije - govorio je Krou.

Film je lansirao karijeru većine glumaca uključenih u snimanje, a muzičari koji su gostovali u njemu postali su superzvijezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana