“Истјеривачи духова: Ледена пријетња” у биоскопима од 11. априла

Бранислав Предојевић
“Истјеривачи духова: Ледена пријетња” у биоскопима од 11. априла

БАЊАЛУКА - Наставак филма “Истјеривачи духова: Насљеђе” из 2021. године и пети филм у комплетној франшизи под називом “Истјеривачи духова: Ледена пријетња” на репертоар домаћих биоскопа стиже 11. априла.

Легендарна хорор комедија се вратила поново играјући на комбинацију модерних специјалних ефеката, младих глумачких нада, носталгије за осамдесетим, познатим зликовцима и оригиналном глумачком поставом.

Филм је свјетску премијеру имао 22. марта, уз одличан старт на благајнама, пошто је током првог продуженог викенда зарадио 47 милиона долара у САД те 16 милиона долара на глобалном нивоу, што је надмашило почетне пројекције унутар филмске индустрије.

Са друге стране критике нису толико повољне, пошто је на страници агрегатора рецензија “Ротен томатос” имао 44 одсто позитивних оцјена од 236 критика, док је на сајту “Метакритик”, који користи пондерисани просјек филм добио оцјену 45 од 100, на основу 47 критичара, што указује на мјешовите или просјечне критике. Када се узме у обзир да сљедеће седмице стиже снажна конкуренција у виду филма “Годзила и Кинг Конг: Ново царство”, тешко је очекивати да филм задржи овај ниво гледаности, али ће вјероватно успјети да покрије буџет од 100 милиона долара и да обезбиједи потенцијалне нове наставке.

Сама радња филма “Истјеривачи духова: Ледена пријетња” је смјештена три године након догађаја из претходног остварења. Породица Спенглер се враћа на мјесто гдје је све почело, култни ватрогасни дом у Њујорку. Удружују се са изворним “Истјеривачима духова”, који су развили тајну истраживачку лабораторију да би хватање духова поставили на виши степен. Приликом открића древног артефакта ослобађа се зла сила и нови и стари Истјеривачи духова морају да удруже снаге да би заштитили свој дом и спасили свијет од другог леденог доба!

Џил Кенан је на претходном филму радио као сценариста и продуцент, а овог пута потписује режију, док је Џејсон Рајтман остао као сценариста и продуцент. На велико одушевљење млађе публике, у главним улогама су Фин Вулфхард, Мекена Грејс и Пол Руд, док се оригинална постава из прва два филма Бил Мареј, Ден Акројд и Ерни Хадсон враћа поново. Овај спој млађе и старије глумачке поставке јасно указује на то да филм циља да покрије ширу популацију публике и оснажи постојеће планове за нове наставке у саги о неуништивиим борцима против духова.

Франшиза

Франшиза “Истјеривачи духова” састоји се од америчких хорор комедија, заснованих на оригиналном концепту који су креирали Ден Акројд и Харолд Рамис давне 1984. године.

Филмска франшиза од пет филмова се проширила лиценцираним акционим фигурама књигама, стриповима, видео-играма, телевизијским серијама, атракцијама у тематском парку и другим оригиналним производима на тему “Истјеривача духова”. Зарада филмова је премашила милијарду долара, док се вриједност комплетне франшизе мјери са пет милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана