“Istjerivači duhova: Ledena prijetnja” u bioskopima od 11. aprila

Branislav Predojević
“Istjerivači duhova: Ledena prijetnja” u bioskopima od 11. aprila

BANjALUKA - Nastavak filma “Istjerivači duhova: Nasljeđe” iz 2021. godine i peti film u kompletnoj franšizi pod nazivom “Istjerivači duhova: Ledena prijetnja” na repertoar domaćih bioskopa stiže 11. aprila.

Legendarna horor komedija se vratila ponovo igrajući na kombinaciju modernih specijalnih efekata, mladih glumačkih nada, nostalgije za osamdesetim, poznatim zlikovcima i originalnom glumačkom postavom.

Film je svjetsku premijeru imao 22. marta, uz odličan start na blagajnama, pošto je tokom prvog produženog vikenda zaradio 47 miliona dolara u SAD te 16 miliona dolara na globalnom nivou, što je nadmašilo početne projekcije unutar filmske industrije.

Sa druge strane kritike nisu toliko povoljne, pošto je na stranici agregatora recenzija “Roten tomatos” imao 44 odsto pozitivnih ocjena od 236 kritika, dok je na sajtu “Metakritik”, koji koristi ponderisani prosjek film dobio ocjenu 45 od 100, na osnovu 47 kritičara, što ukazuje na mješovite ili prosječne kritike. Kada se uzme u obzir da sljedeće sedmice stiže snažna konkurencija u vidu filma “Godzila i King Kong: Novo carstvo”, teško je očekivati da film zadrži ovaj nivo gledanosti, ali će vjerovatno uspjeti da pokrije budžet od 100 miliona dolara i da obezbijedi potencijalne nove nastavke.

Sama radnja filma “Istjerivači duhova: Ledena prijetnja” je smještena tri godine nakon događaja iz prethodnog ostvarenja. Porodica Spengler se vraća na mjesto gdje je sve počelo, kultni vatrogasni dom u Njujorku. Udružuju se sa izvornim “Istjerivačima duhova”, koji su razvili tajnu istraživačku laboratoriju da bi hvatanje duhova postavili na viši stepen. Prilikom otkrića drevnog artefakta oslobađa se zla sila i novi i stari Istjerivači duhova moraju da udruže snage da bi zaštitili svoj dom i spasili svijet od drugog ledenog doba!

Džil Kenan je na prethodnom filmu radio kao scenarista i producent, a ovog puta potpisuje režiju, dok je Džejson Rajtman ostao kao scenarista i producent. Na veliko oduševljenje mlađe publike, u glavnim ulogama su Fin Vulfhard, Mekena Grejs i Pol Rud, dok se originalna postava iz prva dva filma Bil Marej, Den Akrojd i Erni Hadson vraća ponovo. Ovaj spoj mlađe i starije glumačke postavke jasno ukazuje na to da film cilja da pokrije širu populaciju publike i osnaži postojeće planove za nove nastavke u sagi o neuništiviim borcima protiv duhova.

Franšiza

Franšiza “Istjerivači duhova” sastoji se od američkih horor komedija, zasnovanih na originalnom konceptu koji su kreirali Den Akrojd i Harold Ramis davne 1984. godine.

Filmska franšiza od pet filmova se proširila licenciranim akcionim figurama knjigama, stripovima, video-igrama, televizijskim serijama, atrakcijama u tematskom parku i drugim originalnim proizvodima na temu “Istjerivača duhova”. Zarada filmova je premašila milijardu dolara, dok se vrijednost kompletne franšize mjeri sa pet milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana