“Име народа” Дарка Бајића 8. августа отвара Фестивал европског филма Палић

Г.С.
“Име народа” Дарка Бајића 8. августа отвара Фестивал европског филма Палић

Овогодишње, 27. издање Фестивала европског филма Палић, биће одржано у новом термину, од 8. до 14. августа на Палићу и у Суботици, саопштили су јуче организатори.

У плану је да се, зависно од околности, током предфестивалског програма и централног дијела манифестације публици представи више од 100 филмова из свих крајева Европе, и то у 15 различитих селекција и програмских цјелина.

Фестивал ће 8. августа бити свечано отворен премијером филма “Име народа” нашег прослављеног редитеља Дарка Бајића.

Ово остварење је историјска сага о Светозару Милетићу, угледном адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. вијека.

- Ово је монументална драма о непоколебљивој човековој вери у своје идеале. Истрајност у борби за очување традиције и посебности српског народа, јесте светлост која обасјава и надахњује будућа покољења. Филм о Светозару Милетићу прича је о борцу који тражи правду за свој народ, али и о утицају моћних да стварају и прекрајају историју. Филм је испричан кроз визуру Светозареве кћерке Милице, која не само што је очувала идеале свога оца, већ је била једна од пионирки у борби за еманципацију жена, како на Балкану, тако и у свету - навео је режисер Дарко Бајић.

У филму, рађеном по сценарију Милована Витезовића, главну улогу игра Љубомир Бандовић, док су у осталим улогама Жарко Лаушевић, Катарина Жутић и други.

На затварању фестивала, 14. августа, публика ће моћи да ужива у српско-руском остварењу “Хотел Београд” редитеља Константина Старског, са Милошем Биковићем и Дијаном Пожарскајом у главним улогама.

За овај филм организатори су се одлучили како би пружили подршку српској кинематографији и продукцији која је највише погођена пандемијом.

- Палићки филмски фестивал ће вероватно бити један од првих озбиљнијих фестивала уопште, не само код нас. Због тога је посебна пажња усмерена да фестивал одржи свој ниво и све оно што га је довело до тога да буде један од најзначајнијих фестивала. Ово је један велики охрабрујући догађај - истакао је предсједник Савјета фестивала Душан Ковачевић.

Осврћући се на период за нама, директор фестивала Радомир Зеленовић истакао је да се показало колико је култура важна у животу свакога, те да смо сви уз културни садржај изашли из ове ситуације на најбољи могући начин.

- Било би погубно не улагати у културу или укинути фестивале. Али оно што је позитивно је што мислим да су се људи зажелели сусрета, а фестивали управо томе и служе, зато виртуелно никада није била идеја - казао је Зеленовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана