“Ime naroda” Darka Bajića 8. avgusta otvara Festival evropskog filma Palić

G.S.
“Ime naroda” Darka Bajića 8. avgusta otvara Festival evropskog filma Palić

Ovogodišnje, 27. izdanje Festivala evropskog filma Palić, biće održano u novom terminu, od 8. do 14. avgusta na Paliću i u Subotici, saopštili su juče organizatori.

U planu je da se, zavisno od okolnosti, tokom predfestivalskog programa i centralnog dijela manifestacije publici predstavi više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih cjelina.

Festival će 8. avgusta biti svečano otvoren premijerom filma “Ime naroda” našeg proslavljenog reditelja Darka Bajića.

Ovo ostvarenje je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. vijeka.

- Ovo je monumentalna drama o nepokolebljivoj čovekovoj veri u svoje ideale. Istrajnost u borbi za očuvanje tradicije i posebnosti srpskog naroda, jeste svetlost koja obasjava i nadahnjuje buduća pokoljenja. Film o Svetozaru Miletiću priča je o borcu koji traži pravdu za svoj narod, ali i o uticaju moćnih da stvaraju i prekrajaju istoriju. Film je ispričan kroz vizuru Svetozareve kćerke Milice, koja ne samo što je očuvala ideale svoga oca, već je bila jedna od pionirki u borbi za emancipaciju žena, kako na Balkanu, tako i u svetu - naveo je režiser Darko Bajić.

U filmu, rađenom po scenariju Milovana Vitezovića, glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić i drugi.

Na zatvaranju festivala, 14. avgusta, publika će moći da uživa u srpsko-ruskom ostvarenju “Hotel Beograd” reditelja Konstantina Starskog, sa Milošem Bikovićem i Dijanom Požarskajom u glavnim ulogama.

Za ovaj film organizatori su se odlučili kako bi pružili podršku srpskoj kinematografiji i produkciji koja je najviše pogođena pandemijom.

- Palićki filmski festival će verovatno biti jedan od prvih ozbiljnijih festivala uopšte, ne samo kod nas. Zbog toga je posebna pažnja usmerena da festival održi svoj nivo i sve ono što ga je dovelo do toga da bude jedan od najznačajnijih festivala. Ovo je jedan veliki ohrabrujući događaj - istakao je predsjednik Savjeta festivala Dušan Kovačević.

Osvrćući se na period za nama, direktor festivala Radomir Zelenović istakao je da se pokazalo koliko je kultura važna u životu svakoga, te da smo svi uz kulturni sadržaj izašli iz ove situacije na najbolji mogući način.

- Bilo bi pogubno ne ulagati u kulturu ili ukinuti festivale. Ali ono što je pozitivno je što mislim da su se ljudi zaželeli susreta, a festivali upravo tome i služe, zato virtuelno nikada nije bila ideja - kazao je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana