Играни филмови зарадили седам милијарди

Приредила: Миланка Митрић
Играни филмови зарадили седам милијарди

Одлука компаније “Дизни” да анимиране филмове претвори у реалистичне, игране римејк верзије, у посљедњих неколико година показала се плодоносном. Наиме, у периоду од 2010. године, “Дизнијеви” филмови су зарадили више од седам милијарди долара широм свијета.

Највише су томе допринијели филмови “Краљ лавова” у режији Џона Фавра и “Аладин” Гаја Ричија, који су, уз осредње рецензије и критике, сакупили по милијарду долара. “Краљ лавова” је чак на тај начин постао четврти “Дизнијев” филм по заради ове године, након поменутог “Аладина”, те филмова “Осветници: Крај игре “ и “Капетаница Марвел”, сакупивши милијарду долара за само три седмице приказивања у свјетским биоскопима.

Оживљавање “Дизнијевих” анимираних ликова у другачијем руху почело је 2010. године, када је “Алиса у земљи” чуда Тима Бартона направила први корак и прави бум што се новитета у филмовима тиче. Након тога, многи филмски хитови под плаштом “Дизнија” остварили су, сваки на свој начин, запажен успјех. Међу њима су: “Књига о џунгли”, коју је режирао Џон Фавро, “Грдана” (прича у вези са “Успаваном љепотицом”) у режији Роберта Стромберга, затим Тим Бартонов “Дамбо” (који је објављен у марту ове године), те “Алиса с оне стране огледала” Џејмса Бобина.

Ова “Дизнијева” остварења су допринијела најбољој години компаније, додајући свему зараду од још неколико милијарди, захваљујући хитовима попут филмова “Осветници: Крај игре”, “Капетаница Марвел” и “Прича о играчкама”, “Повратак Мери Попинс” и другим филмовима које на тржиште пласира компанија “Дизни”.

Износи ће бити несумњиво повећани надолазећим остварењима “Ратови звијезда: Уздизање Скајвокера”, те анимираним филмом “Сњежно краљевство 2”.

Како се чини, “Дизни” у будућности намјерава да настави у правцу продукције римејк филмова насталих по анимираним остварењима, а међу њима су: “Грдана: Господарица зла”, који ће премијерно бити објављен у октобру, “Мулан” (2020), “Круела” (прича у вези са “101 далматинцем”, која ће такође бити објављена 2020. године), те “Мала сирена”.

Све наведене игране верзије су, наравно, по заради прешле зараду анимираних филмова, те је тако “Љепотица и звијер” из 1991. године зарадила 424,9 милиона, а римејк из 2017. године 1,2 милијарде долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана