Igrani filmovi zaradili sedam milijardi

Priredila: Milanka Mitrić
Igrani filmovi zaradili sedam milijardi

Odluka kompanije “Dizni” da animirane filmove pretvori u realistične, igrane rimejk verzije, u posljednjih nekoliko godina pokazala se plodonosnom. Naime, u periodu od 2010. godine, “Diznijevi” filmovi su zaradili više od sedam milijardi dolara širom svijeta.

Najviše su tome doprinijeli filmovi “Kralj lavova” u režiji Džona Favra i “Aladin” Gaja Ričija, koji su, uz osrednje recenzije i kritike, sakupili po milijardu dolara. “Kralj lavova” je čak na taj način postao četvrti “Diznijev” film po zaradi ove godine, nakon pomenutog “Aladina”, te filmova “Osvetnici: Kraj igre “ i “Kapetanica Marvel”, sakupivši milijardu dolara za samo tri sedmice prikazivanja u svjetskim bioskopima.

Oživljavanje “Diznijevih” animiranih likova u drugačijem ruhu počelo je 2010. godine, kada je “Alisa u zemlji” čuda Tima Bartona napravila prvi korak i pravi bum što se noviteta u filmovima tiče. Nakon toga, mnogi filmski hitovi pod plaštom “Diznija” ostvarili su, svaki na svoj način, zapažen uspjeh. Među njima su: “Knjiga o džungli”, koju je režirao Džon Favro, “Grdana” (priča u vezi sa “Uspavanom ljepoticom”) u režiji Roberta Stromberga, zatim Tim Bartonov “Dambo” (koji je objavljen u martu ove godine), te “Alisa s one strane ogledala” Džejmsa Bobina.

Ova “Diznijeva” ostvarenja su doprinijela najboljoj godini kompanije, dodajući svemu zaradu od još nekoliko milijardi, zahvaljujući hitovima poput filmova “Osvetnici: Kraj igre”, “Kapetanica Marvel” i “Priča o igračkama”, “Povratak Meri Popins” i drugim filmovima koje na tržište plasira kompanija “Dizni”.

Iznosi će biti nesumnjivo povećani nadolazećim ostvarenjima “Ratovi zvijezda: Uzdizanje Skajvokera”, te animiranim filmom “Snježno kraljevstvo 2”.

Kako se čini, “Dizni” u budućnosti namjerava da nastavi u pravcu produkcije rimejk filmova nastalih po animiranim ostvarenjima, a među njima su: “Grdana: Gospodarica zla”, koji će premijerno biti objavljen u oktobru, “Mulan” (2020), “Kruela” (priča u vezi sa “101 dalmatincem”, koja će takođe biti objavljena 2020. godine), te “Mala sirena”.

Sve navedene igrane verzije su, naravno, po zaradi prešle zaradu animiranih filmova, te je tako “Ljepotica i zvijer” iz 1991. godine zaradila 424,9 miliona, a rimejk iz 2017. godine 1,2 milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana