Гран при за филм "Хероји радничке класе" у Русији

Танјуг
Гран при за филм "Хероји радничке класе" у Русији

ИВАНОВ - У част чувеног руског и европског синеасте Андреја Тарковског (1932-1986) у Иванову у Русији одржава се Међународни филмски фестивал "Зеркало" (Огледало) на којем је српски цијеловечерњи играни филм "Хероји радничке класе" у режији Милоша Пушића управо освојио Гран при.

Филм настао уз подршку Филмског центра Србије премијерно је приказан зимус у програму престижног Берлинског фестивала, а премијеру у Србији имао је на јубиларном 50. ФЕСТ-у.

Филм "Хероји радничке класе" настао је под окриљем Пушићеве продукцијске куће "Алтертисе", а на сценарију су, поред продуцента и редитеља Пушића ("Јесен у мојој улици" и "Одумирање"), радили његови верени сарадници Душан Спасојевић и Иван Кнежевић.

У екипи филма су и директор фотографије Александар Рамадановић, сценографкиња Миљена Вучковић, костимографкиња Марина Сремац, дизајнери звука Стеван Милошевић и Борис Заборски. Филм су монтирали Иван Кнежевић и Милош Пушић.

Прича филма прати Лидију (Јасна Ðуричић) која ради за контроверзног грађевинског инвеститора. Задатак јој је да контролише групу грађевинских радника на новоотвореном градилишту. Радници су незадовољни својим положајем и покушавају да се изборе за своја права. Ситуација се компликује, борба за радничка права постаје борба за живот и смрт, а Лидија мора да се определи на чијој је страни.

Поред Јасне Ђуричић, у Пушићевим "Херојима радничке класе" глуме и: Борис Исаковић, Предраг Момчиловић, Стефан Бероња Циле, Александар Ðурица, Михајло Баџа Плескоњић, Бојана Милановић, Ервин Хаџимуртезић, Филип Ðурић, Пеђа Марјановић, Марко Васиљевић и други. Филм је настао уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Секретаријата за културу АП Војводине и Филмског центра Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана