Gran pri za film "Heroji radničke klase" u Rusiji

Tanjug
Gran pri za film "Heroji radničke klase" u Rusiji

IVANOV - U čast čuvenog ruskog i evropskog sineaste Andreja Tarkovskog (1932-1986) u Ivanovu u Rusiji održava se Međunarodni filmski festival "Zerkalo" (Ogledalo) na kojem je srpski cijelovečernji igrani film "Heroji radničke klase" u režiji Miloša Pušića upravo osvojio Gran pri.

Film nastao uz podršku Filmskog centra Srbije premijerno je prikazan zimus u programu prestižnog Berlinskog festivala, a premijeru u Srbiji imao je na jubilarnom 50. FEST-u.

Film "Heroji radničke klase" nastao je pod okriljem Pušićeve produkcijske kuće "Altertise", a na scenariju su, pored producenta i reditelja Pušića ("Jesen u mojoj ulici" i "Odumiranje"), radili njegovi vereni saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević.

U ekipi filma su i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski. Film su montirali Ivan Knežević i Miloš Pušić.

Priča filma prati Lidiju (Jasna Ðuričić) koja radi za kontroverznog građevinskog investitora. Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, borba za radnička prava postaje borba za život i smrt, a Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.

Pored Jasne Đuričić, u Pušićevim "Herojima radničke klase" glume i: Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Ðurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Ðurić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević i drugi. Film je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Filmskog centra Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana