Глумица на МСС-у по први пут у историји

Срна
Foto: Илустрација

МОСКВА- Руски филм "Изазов", који се снима у свемиру, и даље заокупља пажњу филмсих кругова - глумица Јулија Пересилд игра кардиохирурга Жењу која има мјесец дана да се припреми за лет на Међународну свемирску станицу (МСС) и тамо оперише срце космонауту.

"Горе, доле, лијево, десно...", гласиле су инструкције сарадника Центра за контролу лета у тренутку када се свемирски брод "Сојуз МС-19" приближио руском сегменту МСС-а.

"Направите као што сте учили, све ће бити у реду", биле су команде за руску филмску посаду. Међутим тренутак спајања са станицом пратила је прилична нервоза. Због отказивања система а брод није могао обавити посао у аутоматском режиму па је пробни космонаут Антон Шкаплер морао да брод споји ручно. У томе му је помагала 37-годишња глумица Јулија Пересилд која прије само три мјесеца са свемиром није имала никакве везе.

Она је као чланица прве свемирске "филмске посаде" икада одабрана за овај лет заједно са режисером Климом Шипенком како би снимили први играни филм на свијету који се заиста одвија у свемиру. Јулија је на МСС стигла 5. октобра.

 "Још увијек ми се чини као да се нисам пробудила", рекла је Пересилдова када је стигла на МСС.

 "Тешко је повјеровати да је све постало стварност", навела је она. У филму "Изазов" она игра главну женску улогу, кардиохирурга Жењу. И за потребе филма глумица је практично прошла исти пут као њена филмска јунакиња.

Јулија Пересилд једна је од данас најангажованијих глумица у руској кинематографији, мада својевремено, како је сама говорила, нико из њеног блиског окружења није озбиљно вјеровао да ће остварити жељу да постане глумица. Играла је у тв серијама, претежно у споредним улогама, а потом пронашла и "свог" филмског режисера Алексеја Учитеља /режирао "Матилду", филма о љубавници Николаја Другог који је подигао "велику прашину".

 

Успон у каријери започела је филмом "Заробљеник",а за улогу у драми "Крај" добила је бројна признања. Сматра да је најбољу улогу остварила у ратној драми "Битка за Севастопољ", снимљеној 2015. године, гдје је играла легендарног снајперисту "Црвене армије" Људмилу Павличенко.

И прије почетка снимања тог филма морала је да прође праву војну обуку.

 "Било је пуцања и модрица на рамену, озбиљних подлива. А најкомпликованије је научити да не трепћеш док испаљујеш хитац, јер снајперисти не трепћу. Иначе може бити кобно и коштати живота. Они годинама развијају ту вјештину", наводи Пересилдова.

Међутим, за лет у свемир није било довољно то што је позната, већ се морала изборити у јакој конкуренцији од 3.000 кандидаткиња разних професија - пилота, психолога, научника... Будући да је прошла медицинске и друге селекције, услиједила су три мјесеца свемирске обуке која је обухватала тестирања на центрифуги и још пуно тога. Морала је бити спремна и за случај да капсула са посадом слети негдје у дивљину, а не на задато мјесто, и да научи да преживи лет у условима бестежинског стања.

"Обука. Лансирање. Спуштање. Скафандер. Четири до шест сати са гас маском без паузе. Анализа лета најискуснијих космонаута. Хиљаде непознатих ријечи...", то су ствари које су чиниле сваки припремни сан за лет у свемир. Пересилдова је пета Рускиња у свемиру од када се обављају летови с људском посадом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана