Glumica na MSS-u po prvi put u istoriji

Srna
Foto: Ilustracija

MOSKVA- Ruski film "Izazov", koji se snima u svemiru, i dalje zaokuplja pažnju filmsih krugova - glumica Julija Peresild igra kardiohirurga Ženju koja ima mjesec dana da se pripremi za let na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) i tamo operiše srce kosmonautu.

"Gore, dole, lijevo, desno...", glasile su instrukcije saradnika Centra za kontrolu leta u trenutku kada se svemirski brod "Sojuz MS-19" približio ruskom segmentu MSS-a.

"Napravite kao što ste učili, sve će biti u redu", bile su komande za rusku filmsku posadu. Međutim trenutak spajanja sa stanicom pratila je prilična nervoza. Zbog otkazivanja sistema a brod nije mogao obaviti posao u automatskom režimu pa je probni kosmonaut Anton Škapler morao da brod spoji ručno. U tome mu je pomagala 37-godišnja glumica Julija Peresild koja prije samo tri mjeseca sa svemirom nije imala nikakve veze.

Ona je kao članica prve svemirske "filmske posade" ikada odabrana za ovaj let zajedno sa režiserom Klimom Šipenkom kako bi snimili prvi igrani film na svijetu koji se zaista odvija u svemiru. Julija je na MSS stigla 5. oktobra.

 "Još uvijek mi se čini kao da se nisam probudila", rekla je Peresildova kada je stigla na MSS.

 "Teško je povjerovati da je sve postalo stvarnost", navela je ona. U filmu "Izazov" ona igra glavnu žensku ulogu, kardiohirurga Ženju. I za potrebe filma glumica je praktično prošla isti put kao njena filmska junakinja.

Julija Peresild jedna je od danas najangažovanijih glumica u ruskoj kinematografiji, mada svojevremeno, kako je sama govorila, niko iz njenog bliskog okruženja nije ozbiljno vjerovao da će ostvariti želju da postane glumica. Igrala je u tv serijama, pretežno u sporednim ulogama, a potom pronašla i "svog" filmskog režisera Alekseja Učitelja /režirao "Matildu", filma o ljubavnici Nikolaja Drugog koji je podigao "veliku prašinu".

 

Uspon u karijeri započela je filmom "Zarobljenik",a za ulogu u drami "Kraj" dobila je brojna priznanja. Smatra da je najbolju ulogu ostvarila u ratnoj drami "Bitka za Sevastopolj", snimljenoj 2015. godine, gdje je igrala legendarnog snajperistu "Crvene armije" Ljudmilu Pavličenko.

I prije početka snimanja tog filma morala je da prođe pravu vojnu obuku.

 "Bilo je pucanja i modrica na ramenu, ozbiljnih podliva. A najkomplikovanije je naučiti da ne trepćeš dok ispaljuješ hitac, jer snajperisti ne trepću. Inače može biti kobno i koštati života. Oni godinama razvijaju tu vještinu", navodi Peresildova.

Međutim, za let u svemir nije bilo dovoljno to što je poznata, već se morala izboriti u jakoj konkurenciji od 3.000 kandidatkinja raznih profesija - pilota, psihologa, naučnika... Budući da je prošla medicinske i druge selekcije, uslijedila su tri mjeseca svemirske obuke koja je obuhvatala testiranja na centrifugi i još puno toga. Morala je biti spremna i za slučaj da kapsula sa posadom sleti negdje u divljinu, a ne na zadato mjesto, i da nauči da preživi let u uslovima bestežinskog stanja.

"Obuka. Lansiranje. Spuštanje. Skafander. Četiri do šest sati sa gas maskom bez pauze. Analiza leta najiskusnijih kosmonauta. Hiljade nepoznatih riječi...", to su stvari koje su činile svaki pripremni san za let u svemir. Peresildova je peta Ruskinja u svemiru od kada se obavljaju letovi s ljudskom posadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana