“Глас Српске” препоручује неколико серија: Улазак у (не)стварни свијет драме и фантастике

Миланка Митрић
“Глас Српске” препоручује неколико серија: Улазак у (не)стварни свијет драме и фантастике

БАЊАЛУКА - Стварност око нас је другачија и сваким даном се све више мијења. Уз све што се тренутно дешава, уз недаће и бриге, другачију свакодневицу и преиспитивање свега, тешко је посветити се нечему и остати смирен и сабран.

У потрази за неком врстом одвајања или бијега од стварности, свако ће пронаћи нешто за себе, неки нови свијет, мало удаљен од реалности, било да се ради о филму, књизи, серији, музици или проналажењу нових интересовања.

За све оне који су заинтересовани да открију нове ликове и њихове свјетове на малим екранима “Глас Српске” је изабрао неколико серија као препоруку за гледање. Жанровски разнолика, у распону од научне фантастике и драме до комедије и трилера, ова телевизијска остварења прожета су важним темама попут опстанка, љубави, трагања и проналажења себе и мјеста у свијету, те откривањем нове наде и среће.

“Пространство” (2015)

Научнофантастична серија “Пространство” створена је на основу истоименог серијала романа Џејмса С. А. Корија, псеудонима двојице аутора, Данијела Абрахама и Таја Френка. Творци серија су Марк Фергус и Хок Остби.

Радња серије смјештена је око 250 година у будућност, у којој је човјечанство и поједине дијелове Сунчевог система колонизовао Марс, а одвија се на релацији Земља - Марс - те сателити око Јупитера и Сатурна. Човјечанству је доступно око 1.300 система за насељавање и могућност путовања између њих. Три највеће силе су Уједињене нације, Земља и Мјесец.

Улоге: Томас Џејн, Стивен Стрејт, Доминик Типер

Број сезона: 4

Број епизода: 46

“Љубав, смрт и роботи” (2019)

Сачињена из осамнаест различито анимираних епизода, серија “Љубав, смрт и роботи” приказује свијет научне фантастике, фантазије, комедије и хорора кроз неколико јединствених прича које је створио Тим Милер.

Љубав, смрт и роботи као мотиви провучени су кроз сваку епизоду, али свака епизода не садржи све три елемента. У анимацији епизода учествовали су глумци из различитих држава. Епизоде трају од четири до 17 минута, а у продукцији су учествовали Дејвид Финчер, Џенифер Милер и Џошуа Донен.

Улоге: Крис Парнел, Џош Бренер, Стефан Капичић, Тофер Грејс

Број сезона: 1

Број епизода: 18

“Модерна љубав” (2019)

Базирана на колумнама објављиваним у “Њујорк тајмсу”, серија “Модерна љубав” обухвата осам одвојених прича о различитим врстама љубави. Трагање за љубављу, проналазак среће, суочавање са собом и другима, борба с личним превирањима и проблемима само су неке од тема обухваћених овом серијом. Уз једноставну сценографију и прикладну музику, “Модерна љубав” је само приказ једног дијела свакодневице у Њујорку. Режисер серије је Џон Карни, а све епизоде емитоване су на “Амазону” 18. октобра прошле године.

Улоге: Тина Феј, Дев Пател, Ен Хатавеј, Кристин Милиоти

Број сезона: 1

Број епизода: 8

“Нормални људи” (2020)

Серија “Нормални људи” базирана је на истоименом роману књижевнице Сали Руни, а режирали су је Лени Абрахамсон и Хети Макдоналд.

Прича је смјештена у Ирску, а прати двоје младих људи и њихов љубавни и животни пут, почевши од тинејџерских дана до одласка на студије и након тога. На реалистичан и искрен начин приказане су све њежности, радости и туге, почетак љубави, стварање блискости и интимности између Колдена и Маријен те њихова отуђеност и неприлагођеност свијету у којем покушавају да се пронађу.

Свих дванаест епизода серије приказано је на Би-Би-Сију 26. априла.

Улоге: Дејзи Егдар Џоунс, Пол Мескал

Број сезона: 1

Број епизода: 12

“Бјежи” (2020)

Трилер с елементима комедије и црне комедије, серија “Бјежи” настала је из пера Вики Џоунс, а у сарадњи са извршним продуцентом Фиби Волер Бриџ (Флеабаг, Убиствена Ева).

- Руби Ричардсон напушта свој живот и враћа се прошлости и свом некадашњем момку из студентских дана Билију Џонсону. Прије 17 година направили су пакт да, ако једно напише “бјежи” у поруци, а друго одговори, морају да напусте своје животе истог трена и наставе их заједно - назначено је у кратком опису радње.

Серија је премијерно приказана на каналу ХБО 12. априла, а до сада су приказане четири епизоде од планираних седам.

Улоге: Домнал Глисон, Мерит Вивер

Број сезона: 1

Број епизода: 7

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана