“Glas Srpske” preporučuje nekoliko serija: Ulazak u (ne)stvarni svijet drame i fantastike

Milanka Mitrić
“Glas Srpske” preporučuje nekoliko serija: Ulazak u (ne)stvarni svijet drame i fantastike

BANjALUKA - Stvarnost oko nas je drugačija i svakim danom se sve više mijenja. Uz sve što se trenutno dešava, uz nedaće i brige, drugačiju svakodnevicu i preispitivanje svega, teško je posvetiti se nečemu i ostati smiren i sabran.

U potrazi za nekom vrstom odvajanja ili bijega od stvarnosti, svako će pronaći nešto za sebe, neki novi svijet, malo udaljen od realnosti, bilo da se radi o filmu, knjizi, seriji, muzici ili pronalaženju novih interesovanja.

Za sve one koji su zainteresovani da otkriju nove likove i njihove svjetove na malim ekranima “Glas Srpske” je izabrao nekoliko serija kao preporuku za gledanje. Žanrovski raznolika, u rasponu od naučne fantastike i drame do komedije i trilera, ova televizijska ostvarenja prožeta su važnim temama poput opstanka, ljubavi, traganja i pronalaženja sebe i mjesta u svijetu, te otkrivanjem nove nade i sreće.

“Prostranstvo” (2015)

Naučnofantastična serija “Prostranstvo” stvorena je na osnovu istoimenog serijala romana Džejmsa S. A. Korija, pseudonima dvojice autora, Danijela Abrahama i Taja Frenka. Tvorci serija su Mark Fergus i Hok Ostbi.

Radnja serije smještena je oko 250 godina u budućnost, u kojoj je čovječanstvo i pojedine dijelove Sunčevog sistema kolonizovao Mars, a odvija se na relaciji Zemlja - Mars - te sateliti oko Jupitera i Saturna. Čovječanstvu je dostupno oko 1.300 sistema za naseljavanje i mogućnost putovanja između njih. Tri najveće sile su Ujedinjene nacije, Zemlja i Mjesec.

Uloge: Tomas Džejn, Stiven Strejt, Dominik Tiper

Broj sezona: 4

Broj epizoda: 46

“Ljubav, smrt i roboti” (2019)

Sačinjena iz osamnaest različito animiranih epizoda, serija “Ljubav, smrt i roboti” prikazuje svijet naučne fantastike, fantazije, komedije i horora kroz nekoliko jedinstvenih priča koje je stvorio Tim Miler.

Ljubav, smrt i roboti kao motivi provučeni su kroz svaku epizodu, ali svaka epizoda ne sadrži sve tri elementa. U animaciji epizoda učestvovali su glumci iz različitih država. Epizode traju od četiri do 17 minuta, a u produkciji su učestvovali Dejvid Finčer, Dženifer Miler i Džošua Donen.

Uloge: Kris Parnel, Džoš Brener, Stefan Kapičić, Tofer Grejs

Broj sezona: 1

Broj epizoda: 18

“Moderna ljubav” (2019)

Bazirana na kolumnama objavljivanim u “Njujork tajmsu”, serija “Moderna ljubav” obuhvata osam odvojenih priča o različitim vrstama ljubavi. Traganje za ljubavlju, pronalazak sreće, suočavanje sa sobom i drugima, borba s ličnim previranjima i problemima samo su neke od tema obuhvaćenih ovom serijom. Uz jednostavnu scenografiju i prikladnu muziku, “Moderna ljubav” je samo prikaz jednog dijela svakodnevice u Njujorku. Režiser serije je Džon Karni, a sve epizode emitovane su na “Amazonu” 18. oktobra prošle godine.

Uloge: Tina Fej, Dev Patel, En Hatavej, Kristin Milioti

Broj sezona: 1

Broj epizoda: 8

“Normalni ljudi” (2020)

Serija “Normalni ljudi” bazirana je na istoimenom romanu književnice Sali Runi, a režirali su je Leni Abrahamson i Heti Makdonald.

Priča je smještena u Irsku, a prati dvoje mladih ljudi i njihov ljubavni i životni put, počevši od tinejdžerskih dana do odlaska na studije i nakon toga. Na realističan i iskren način prikazane su sve nježnosti, radosti i tuge, početak ljubavi, stvaranje bliskosti i intimnosti između Koldena i Marijen te njihova otuđenost i neprilagođenost svijetu u kojem pokušavaju da se pronađu.

Svih dvanaest epizoda serije prikazano je na Bi-Bi-Siju 26. aprila.

Uloge: Dejzi Egdar Džouns, Pol Meskal

Broj sezona: 1

Broj epizoda: 12

“Bježi” (2020)

Triler s elementima komedije i crne komedije, serija “Bježi” nastala je iz pera Viki Džouns, a u saradnji sa izvršnim producentom Fibi Voler Bridž (Fleabag, Ubistvena Eva).

- Rubi Ričardson napušta svoj život i vraća se prošlosti i svom nekadašnjem momku iz studentskih dana Biliju Džonsonu. Prije 17 godina napravili su pakt da, ako jedno napiše “bježi” u poruci, a drugo odgovori, moraju da napuste svoje živote istog trena i nastave ih zajedno - naznačeno je u kratkom opisu radnje.

Serija je premijerno prikazana na kanalu HBO 12. aprila, a do sada su prikazane četiri epizode od planiranih sedam.

Uloge: Domnal Glison, Merit Viver

Broj sezona: 1

Broj epizoda: 7

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana