Филмска школа повезала ђаке и студенте из Српске и Србије

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК- У оквиру 14. Међународног филмског фестивала "Први кадар" од 2. новембра у Зворнику тече Филмска школа, која ће бити окончана сутра, а у којој учествују ученици основних школа из Зворника и Ниша, ученици средњих школа из Зворника и Малог Зворника, као и студенти из региона.

Умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је да је циљ Филмске школе "Првог кадра" едукација дјеце и младих из области историје српског филма, кроз радионицу анимираног филма, "ДокМастерКлас" са предавањима и едукативним пројекцијама документарних филмова.

"Ова школа представља добар начин повезивања дјеце и младих из Србије и Републике Српске, јер су полазници ученици основних школа Зворника и Ниша /чланови Студија цртаног филма СЦФ98 Ниш/ и ученици средњих школа Зворника и Малог Зворника, као и студенти из региона", изјавила је Штифанићева Срни.

Према њеним ријечима, радионица анимираног филма се због тренутне ситуације у вези са епидемијом вируса корона одвија у етапама, током којих се полазници кроз теоријска предавања и практичне примјере упознају о историји анимираног филма и процесом његове израде.

Она је нагласила да је тема радионице "Српски јунаци средњег вијека".

"Полазиште су епске пјесме, а централна личност је Марко Краљевић. Тема радионице је у складу са циљевима филмске школе, а то је очување културног, језичког идентитета Срба у региону, а прије свега дјеце и омладине. Водитељи радионице су Дејан Дабић, режисер и филмски критичар и Зоран Стефановић, аниматор, оба оснивачи Студија цртаног филма СЦФ 98 у Нишу", појаснила је Штифанићева.

Штифанићева је рекла да ће у оквиру радионице бити приказан документарни филм о Међународној дјечијој колонији цртаног филма Ниш и анимирани филмови учесника из Бугарске, Словеније, Словачке, Русије, Србије, документарни филм "Анимирани буквар анимације", анимирани филмови "СЦФ98" и избор најбољих домаћих анимираних филмова, као приказ историје српског анимираног филма кроз најуспјешнија филмска остварења.

У оквиру четвородневног "ДокМастерКласа" одржана су предавања и пројекције едукативних филмова и то предавање "Историја филма, са посебним освртом на развој документаризма - Стварност у документарном филму", предавача Јелене Раденовић, затим предавање Јоване Николић о теми "Нове могућности за продукцију документарног филма", као и предавање "Умјетност документарног филма", предавача Дејана Петровић.

"У оквиру тих предавања полазници су се упознали о историји српског филма у протекле 124 године, најзначајнијим филмским остварењима, које су обиљежиле овај сегмент умјетности и успјехом српских аутора у свијету кроз примјере документарних и играних филмова", навела је Штифанићева.

Сутра, посљедњег дана Филмске школе, биће одржана промоција Међународног студентског филмског кампа "Интеракција", поводом јубилеја - 15 година Интеракције.

"Овај сегмент је веома важан за младе који се опредјељују за своје будуће позиве, јер се промоцијом филмског кампа промовише и филмска умјетност и на тај начин се чини много доступнијом за младе будуће ствараоце. Филмску школу Првог кадра суфинансира Министарство спољних послова Србије, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону", закључила је Штифанићева изјави Срни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана