Filmska škola povezala đake i studente iz Srpske i Srbije

Srna
Foto: Srna

ZVORNIK- U okviru 14. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" od 2. novembra u Zvorniku teče Filmska škola, koja će biti okončana sutra, a u kojoj učestvuju učenici osnovnih škola iz Zvornika i Niša, učenici srednjih škola iz Zvornika i Malog Zvornika, kao i studenti iz regiona.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je da je cilj Filmske škole "Prvog kadra" edukacija djece i mladih iz oblasti istorije srpskog filma, kroz radionicu animiranog filma, "DokMasterKlas" sa predavanjima i edukativnim projekcijama dokumentarnih filmova.

"Ova škola predstavlja dobar način povezivanja djece i mladih iz Srbije i Republike Srpske, jer su polaznici učenici osnovnih škola Zvornika i Niša /članovi Studija crtanog filma SCF98 Niš/ i učenici srednjih škola Zvornika i Malog Zvornika, kao i studenti iz regiona", izjavila je Štifanićeva Srni.

Prema njenim riječima, radionica animiranog filma se zbog trenutne situacije u vezi sa epidemijom virusa korona odvija u etapama, tokom kojih se polaznici kroz teorijska predavanja i praktične primjere upoznaju o istoriji animiranog filma i procesom njegove izrade.

Ona je naglasila da je tema radionice "Srpski junaci srednjeg vijeka".

"Polazište su epske pjesme, a centralna ličnost je Marko Kraljević. Tema radionice je u skladu sa ciljevima filmske škole, a to je očuvanje kulturnog, jezičkog identiteta Srba u regionu, a prije svega djece i omladine. Voditelji radionice su Dejan Dabić, režiser i filmski kritičar i Zoran Stefanović, animator, oba osnivači Studija crtanog filma SCF 98 u Nišu", pojasnila je Štifanićeva.

Štifanićeva je rekla da će u okviru radionice biti prikazan dokumentarni film o Međunarodnoj dječijoj koloniji crtanog filma Niš i animirani filmovi učesnika iz Bugarske, Slovenije, Slovačke, Rusije, Srbije, dokumentarni film "Animirani bukvar animacije", animirani filmovi "SCF98" i izbor najboljih domaćih animiranih filmova, kao prikaz istorije srpskog animiranog filma kroz najuspješnija filmska ostvarenja.

U okviru četvorodnevnog "DokMasterKlasa" održana su predavanja i projekcije edukativnih filmova i to predavanje "Istorija filma, sa posebnim osvrtom na razvoj dokumentarizma - Stvarnost u dokumentarnom filmu", predavača Jelene Radenović, zatim predavanje Jovane Nikolić o temi "Nove mogućnosti za produkciju dokumentarnog filma", kao i predavanje "Umjetnost dokumentarnog filma", predavača Dejana Petrović.

"U okviru tih predavanja polaznici su se upoznali o istoriji srpskog filma u protekle 124 godine, najznačajnijim filmskim ostvarenjima, koje su obilježile ovaj segment umjetnosti i uspjehom srpskih autora u svijetu kroz primjere dokumentarnih i igranih filmova", navela je Štifanićeva.

Sutra, posljednjeg dana Filmske škole, biće održana promocija Međunarodnog studentskog filmskog kampa "Interakcija", povodom jubileja - 15 godina Interakcije.

"Ovaj segment je veoma važan za mlade koji se opredjeljuju za svoje buduće pozive, jer se promocijom filmskog kampa promoviše i filmska umjetnost i na taj način se čini mnogo dostupnijom za mlade buduće stvaraoce. Filmsku školu Prvog kadra sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu", zaključila je Štifanićeva izjavi Srni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana