Филмом "Трагови" завршен први дио филмског фестивала "Први кадар"

Срна
Филмом "Трагови" завршен први дио филмског фестивала "Први кадар"

ЗВОРНИК- Филмом "Трагови" хрватског редитеља Дубравке Турић, који је приказан у такмичарској селекцији "Трагови", вечерас је завршен зворнички дио Међународног филмског фестивала "Први кадар", који ће бити настављен у Источном Сарајеву.

Умјетнички директор Фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је Срни да је данас зворничка публика имала прилику да види филмове такмичарског програма фестивала из свих фестивалских селекција, одржане су филмска школа "Првог кадра" и радионица анимираног филма.

Штифанићева је истакла да ће и у наредна три дана у зворничком Дому омладине бити приказани регионални филмови "Пробуди ме" словеначког редитеља Марка Шантића, "После зиме" редитеља Ивана Бакрача из Црне Горе и "Гарбура" црногорског редитеља Јосипа Жувана.

Филмски фестивал "Први кадар", 17. по реду, отворили су 24. новембра у зворничком Дому омладине глумци Александар Микик и Ана Стојановска из Сјеверне Македоније.

Фестивал, чији је овогодишњи радни назив "Имаш ли идеју?", почео је приказивањем филма "Кајмак" редитеља Милча Манчевског из Сјеверне Македоније.

Зворничка публика је у протекла три дана имала прилику да, између осталих, види и шест филмова из региона који до сада нису имали биоскопску дистрибуцију у Источном Сарајеву и Зворнику, а међу којима су неки премијерно приказани на престижним фестивалима, као и филмови аутора који су освајали престижне награде попут Милча Манчевског, лауреата овогодишњег "Првог кадра".

У Зворнику је на отварању ове филмске манифестације потврђена сарадња између Филмског фестивала "Први кадар", града Зворника и Источног Новог Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана