Филмом "Путовање" настављен филмски фстивал

Срна
Филмом "Путовање" настављен филмски фстивал

ЗВОРНИК - Приказивањем документарног филма "Путовање" аутора Александре Митрић Штифанић у Зворнику је настављен 14. Међунардони филмски фестивал "Први кадар".

Умјетнички директор и селектор Филмског фестивала "Први кадар" Александра Митрић Штифанић истакла је да је ово друго приказивање фима "Путовање" и појаснила да је премијером овог филма отворен овогодишњи 14. Међунардони филмски фестивал "Први кадар" у Источном Сарајеву, 9. новембра.

Она је рекла Срни да је то емотивна прича у којој се протагониста дванаестогодишњи дјечак одлучио да се суочи са прошлошћу своје прабаке која је преживјела злогласни логор "Аушвиц".

"Дјечак је желио да истражи њену причу, уствари њену борбу за слободом, а мемоари које је имао прилику да прочита инспирисали су га да организује донаторску изложбу и да од прикупљеног новца оде у Аушвиц, на мјесто страдања и мјесто које је њему открило шта значи слобода", рекла је Штифанићева.

Филм је сниман 2019. године у Републици Српској, Србији и Пољској, као мастер рад аутора који је одбранила на Академији уметности у Београду и добила звање мастер драмски и аудио-визуелни умјетник.

Штифанићева је додала да су филм "Путовање" финансирали Министарство просвјете и културе Републике Српске и Филмски центар Србија.

Према њеним ријечима, у оквиру филмског дана одржан је и Кидс фест - Дјечији филмски програм, те приказана филсмка остварења најбољих филмова Међународног фестивала из Ниша, али и филмова који су настали у продукцији филмске школе "Првог кадра", међу којима је и филм "Детлић" настао у радионици анимираног филма прошле године у Зворнику по мотивима истоимене пјесме Десанке Максимовић.

У оквиру фестивала, вечерас је промовисана књига "Пишчево путовање – Митска структура за писце", аутора Кристофера Воглера, о којој је линком из Ниша говорио филмски критичар Дејан Дабић истичући да је то капитално издање из области филмске умјетноси и кинематографије.

Професор Академије уметности из Београда Јована Николић је у оквиру филмског фестивала разговарала са ученицима средњих школа из Зворника на тему Филмска школа "Првог кадра" – "Нове могућности за продукцију документарнг филма".

Николићева је рекла да се средњошколци завршних разреда већ опредјељују шта ће да студирају и да ли су им умјетнички факултети опција, настојећи да им приближи посао продуцента и шта све то генерално значи у драмској умјетности.

"Разговарали смо о продукцији документарних и играних филмова и серија језиком који је размљив младим људима, какав је то уствари посао и са колико ентузијазма тражи посвећеност, које су дражи и предности тог посла", рекла је Николићева.

Истичући да су ученици слушали са великом пажњом, јер се то осјети колико су фокусирани или се врпоље, Николићева је рекла да су ученици били врло заинтересовани и да је сјајно што је "Први кадар" омогућио средњошколцима да сазнају о неким стварима о којима многе породице и не размишљају.

"Обично у породицама имају жељу да им дијете буде доктор или адвокат, јер се од тих занимања може добро да живи, да се добро заради и да има одређени друштвени положај", рекла је Николићева.

Она је нагласила да умјетничка занимања прати нека, можда, неадекватна представа зато што постоје предрасуде да се од тог посла не може добро да живи.

"Мислим да се то промијенило јер се производе неки умјетнички садржаји од којих се стичу одређени бенефити и може одлично да се живи поготово у данашње вријеме када је телевизија дигитализована и када се производе разни садржаји за многобројене медије" рекла је Николићева.

Филмски караван "Првог кадра" од јуче борави у Зворнику, када је, између осталог, приказан и играни филм "Име народа" Дарка Бајића.

Сутра, након радионице анимираног филма, у 12.00 часова биће одржана церемонија проглашења побједника "Првог кадра 2020", а потом слиједи онлајн "ДокМастерКлас" о теми "Умјетност документарног филма" предавача Дејана Петровића.

Посљедњег дана Фестивала, у суботу, 14. новембра, у 10.00 часова почиње пројекција најбољих филмова међународног студентског кампа "Интеракција", дио програма који је уприличен у сусрет 15. "Првом кадру", под мотом "Петнаест година интеракције".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана