Filmom "Putovanje" nastavljen filmski fstival

Srna
Filmom "Putovanje" nastavljen filmski fstival

ZVORNIK - Prikazivanjem dokumentarnog filma "Putovanje" autora Aleksandre Mitrić Štifanić u Zvorniku je nastavljen 14. Međunardoni filmski festival "Prvi kadar".

Umjetnički direktor i selektor Filmskog festivala "Prvi kadar" Aleksandra Mitrić Štifanić istakla je da je ovo drugo prikazivanje fima "Putovanje" i pojasnila da je premijerom ovog filma otvoren ovogodišnji 14. Međunardoni filmski festival "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu, 9. novembra.

Ona je rekla Srni da je to emotivna priča u kojoj se protagonista dvanaestogodišnji dječak odlučio da se suoči sa prošlošću svoje prabake koja je preživjela zloglasni logor "Aušvic".

"Dječak je želio da istraži njenu priču, ustvari njenu borbu za slobodom, a memoari koje je imao priliku da pročita inspirisali su ga da organizuje donatorsku izložbu i da od prikupljenog novca ode u Aušvic, na mjesto stradanja i mjesto koje je njemu otkrilo šta znači sloboda", rekla je Štifanićeva.

Film je sniman 2019. godine u Republici Srpskoj, Srbiji i Poljskoj, kao master rad autora koji je odbranila na Akademiji umetnosti u Beogradu i dobila zvanje master dramski i audio-vizuelni umjetnik.

Štifanićeva je dodala da su film "Putovanje" finansirali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Filmski centar Srbija.

Prema njenim riječima, u okviru filmskog dana održan je i Kids fest - Dječiji filmski program, te prikazana filsmka ostvarenja najboljih filmova Međunarodnog festivala iz Niša, ali i filmova koji su nastali u produkciji filmske škole "Prvog kadra", među kojima je i film "Detlić" nastao u radionici animiranog filma prošle godine u Zvorniku po motivima istoimene pjesme Desanke Maksimović.

U okviru festivala, večeras je promovisana knjiga "Piščevo putovanje – Mitska struktura za pisce", autora Kristofera Voglera, o kojoj je linkom iz Niša govorio filmski kritičar Dejan Dabić ističući da je to kapitalno izdanje iz oblasti filmske umjetnosi i kinematografije.

Profesor Akademije umetnosti iz Beograda Jovana Nikolić je u okviru filmskog festivala razgovarala sa učenicima srednjih škola iz Zvornika na temu Filmska škola "Prvog kadra" – "Nove mogućnosti za produkciju dokumentarng filma".

Nikolićeva je rekla da se srednjoškolci završnih razreda već opredjeljuju šta će da studiraju i da li su im umjetnički fakulteti opcija, nastojeći da im približi posao producenta i šta sve to generalno znači u dramskoj umjetnosti.

"Razgovarali smo o produkciji dokumentarnih i igranih filmova i serija jezikom koji je razmljiv mladim ljudima, kakav je to ustvari posao i sa koliko entuzijazma traži posvećenost, koje su draži i prednosti tog posla", rekla je Nikolićeva.

Ističući da su učenici slušali sa velikom pažnjom, jer se to osjeti koliko su fokusirani ili se vrpolje, Nikolićeva je rekla da su učenici bili vrlo zainteresovani i da je sjajno što je "Prvi kadar" omogućio srednjoškolcima da saznaju o nekim stvarima o kojima mnoge porodice i ne razmišljaju.

"Obično u porodicama imaju želju da im dijete bude doktor ili advokat, jer se od tih zanimanja može dobro da živi, da se dobro zaradi i da ima određeni društveni položaj", rekla je Nikolićeva.

Ona je naglasila da umjetnička zanimanja prati neka, možda, neadekvatna predstava zato što postoje predrasude da se od tog posla ne može dobro da živi.

"Mislim da se to promijenilo jer se proizvode neki umjetnički sadržaji od kojih se stiču određeni benefiti i može odlično da se živi pogotovo u današnje vrijeme kada je televizija digitalizovana i kada se proizvode razni sadržaji za mnogobrojene medije" rekla je Nikolićeva.

Filmski karavan "Prvog kadra" od juče boravi u Zvorniku, kada je, između ostalog, prikazan i igrani film "Ime naroda" Darka Bajića.

Sutra, nakon radionice animiranog filma, u 12.00 časova biće održana ceremonija proglašenja pobjednika "Prvog kadra 2020", a potom slijedi onlajn "DokMasterKlas" o temi "Umjetnost dokumentarnog filma" predavača Dejana Petrovića.

Posljednjeg dana Festivala, u subotu, 14. novembra, u 10.00 časova počinje projekcija najboljih filmova međunarodnog studentskog kampa "Interakcija", dio programa koji je upriličen u susret 15. "Prvom kadru", pod motom "Petnaest godina interakcije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana