Филм “За данас толико” премијерно на ФЕСТ-у: Породична комедија о љубави и срећи

Бранислав Предојевић
Филм “За данас толико” премијерно на ФЕСТ-у: Породична комедија о љубави и срећи

БЕОГРАД - Нови филм сценаристе и редитеља Марка Ђорђевића “За данас толико” премијерно ће бити приказан 1. марта у оквиру такмичарског програма 52. издања београдског ФЕСТ-а.

Ђорђевић је прије пар година освојио много награда, као и бројне похвале и симпатије публике на рачун свог дугометражног играног првенца “Мој јутарњи смех”, а у новом остварењу он доноси породичну причу упаковану у жанр комедије.

- Спремањем омиљених му колача - чупаваца породица Шаренац успева да намами најстаријег брата да дође кући. Време као да престаје да постоји и почиње бајка о срећним људима. Наизглед обични летњи дани постају необични. Заљубљени у живот, они уздижу реалност изнад тла, растерујући тамне облаке ведрином - пише у најави филма.

Редитељ и сценариста Марко Ђорђевић каже да је био вођен идејом да направи филм ведрине и филм о љубави, у времену гдје мрачније теме доминирају седмом умјетношћу.

- Комадићи и одломци стварности мешају се са богатим унутрашњим светом наших јунака стварајући атмосферу овог филма, смештеног негде између маште и реалности. Будући да је филмска породица Шаренац састављена од све самих занесењака, такав је и тон, помало уздигнут од земље и лепршав, стално спреман на шалу и песму. То не значи да тешких и тужних тренутака нема, али повезаност са људима и животни оптимизам не дају им да у тмурности дуго остану - објаснио је Ђорђевић.

Талентовани умјетник режирао је по сопственом сценарију, а уједно је и монтажер филма, који покушава показати да срећа није ишчезла из умјетности.

- На нама је било да се 'издужимо и раширимо' у свим могућим правцима, а реалност нас је враћала и показивала колико можемо. У тренуцима када су опруге стварности пуцале и када нам се чинило да смо лаки као перо и високо међу облацима, почели смо да верујемо да је могуће достићи и ухватити срећу, зграбити је и утиснути у овај филм да остане ту заувек. Ово је филм у име ведрине. Ово је филм о љубави - истакао је Ђорђевић.

Помоћница режије овог филма је Тамара Тодоровић, а филм је продуцирао Милош Пушић, док су копродуценти Ивица Видановић и Ђорђе Врањеш.

Улоге тумаче Филип Ђурић, Ивана Вуковић, Никола Ракочевић, Миона Пејковић, Милица Јововић и Горан Богдан.

Филм “За данас толико” је настао под окриљем продуцентске куће “Алтерисе”. У питању је копродукција Србије и Републике Српске. Настанак филма подржан је од стране Аудио-визуелног центра Републике Српске, Министарство културе Републике Србије,  Филмског центра Србије и града Новог Сада.

Каријера

Марко Ђорђевић рођен је 1988. у Крагујевцу. Основне и мастер студије филмске и ТВ режије завршио је на Факултету драмских уметности у Београду.

Током студирања снимио је више филмова од којих је најуспјешнији био “На другој обали”. У новембру 2019. године, у оквиру Фестивала ауторског филма, приказан је његов дебитантски играни филм “Мој јутарњи смех”, који је тад освојио гран при “Александар Саша Петровић” за најбољи филм. Интернационалну премијеру овај филм је имао 2020. године на 49. Међународном филмском фестивалу у Ротердаму. Филм је добио награду “Светионик” за најбољи филм на Панчево филм фестивалу, специјалну награду на Филмском фестивалу у Трсту и награду на фестивалу у Мотовуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана